Кише и више него што треба, сада би усевима пријало сунце

БЕОГРАД: Учесталим падавинама последњих дана практично су надокнађене резерве влаге и сада је потребно што више сунца и топлијих дана да би усеви напредовали и нормално расли, али и да би се заштитили од болести, изјавио је данас директор Удружења “Жита Србије” Вукосав Саковић.

Ако се нормализује време иза овог кишног таласа, онда бисмо могли да кажемо да је то скоро идеално и да одговара пољопривредним културама и усевима, рекао је Саковић.

Он каже да ће бити тешко оборити рекорд од прошле године када су приноси у питању, али да је, на пример, већ сада за очекивати да ће принос уљане репице бити мањи.

Уљана репица је највише платила цех јесењих суша, јер се она сеје прва, већ у септембру.

Саковић је навео да је око 15.000 хектара преорано и пресејано, и да је штета што ће уљане репице бити мање него лане, јер јер је веома тражена на међународном тржишту и сви вишкови су до сада били намењени извозу.

Према његовим речима, ове године засејано је мање пшенице и не може се очекивати род као прошле године.

Принос ће бити мањи него прошлогодишњи, али надамо се да ће квалитет бити добар, а бољи квалитет значи и бољу цену, објасннио је саговорник Танјуга.

Саковић каже и да је засађено више кукуруза него лане и да, ако временски услови буду одговарајући, могу се очекивати исти или слични приноси.

Истиче и да је после сушног марта и априла сада пало више кише него што је потребно.

Имајући у виду да се у наредних недељу дана најављују нове падавине сигурно ће бити више влаге него што је потребно, а муку пољопривредним произвојачима сада задаје то што механизацијом не могу да уђу у њиве и обаве заштиту пролећних усева од корова, а озиму пшеницу заштите од потенцијалних болести, рекао је он.

Саковић каже да пољопривредним културама и усевима неће одговарати ако се настави кишни период.

Колико год да имамо проблема са сушом, толико се могу појавити само другачији проблеми ако буде влажан период. Да бисмо имали рекордну годину треба да имамо среће као и прошле године када су падавине долазиле на сваких 10 до 15 дана и да буду редовне, поготово у јуну и јулу, навео је директор Удружења “Жита Србије”.

Падавине су свуда изнад просека, а највише у Срему и Посавини, као и Банату, поготово јужном, који је „добио“ више кише него иначе.

Прошла 2018. година била је рекордна што се пољопривредне производње и приноса тиче.

Принос пшенице био је рекордан и износио је 5,1 тону по хектару, а кукуруза чак осам тона.

Био је добар и род соје, али је род сунцокрета био нешто слабији него што се очекивало, мада опет изнад просека, каже Саковић.

Све је у рукама природе. Ако будемо имали кишне периоде и добро распоређено лепо време, можемо очекивати добру годину, рекао је Саковић.

Србију и регион од вечерас до 17. маја ујутро очекују обилније падавине, упозорио је у петак министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, нагласивши да су сва водоприведна предузећа у приправности.

Према прогнозама, како је рекао, од недеље увече и наредна четири дана очекује се више од 40 до 50 литара падавина по метру квадратном, а у врло кратком временском периоду.

Министар је рекао и да не очекује веће проблеме на великим водотоковима, али упозорава да може доћи до појаве бујичних поплава, нарочито у Западној Србији.

Наша водопривредна предузећа предузела су све активности у погледу осматрања простора и ангажовања механизације која је неопходна, рекао је Недимовић.

Што се тиче саме воде и користи за пољопривреду, не треба да вам говорим колико је то важно у овом тренутку, закључио је министар.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести