Конго и новосадски Институт за ратарство и повртарство на путу да остваре сарадњу

Институт за ратарство и повртарство Нови Сад посетио је амбасадор Демократске Републике Конго у Србији Пол Емил Чинга Ахука, у намери да с новосадским институтом од националног значаја Конго поново успостави сарадњу, која је постојала за време СФРЈ.
institut
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

У то време домаћи агрономи одлазили су у Конго и заједно с њиховим инжењерима на огледним пољима развијали тамошњу пољопривреду.

„Могућности у области пољопривреде су огромне“, предочио је амбасадор Конгоа у Београду.

„Конго је пољопривредна земаља, али су капацитети мало искоришћени, упркос томе што има земљиште најбољег квалитета за пољопривредну обраду.“

Посредством филма о институту, рекао је, упознао се с радом и активностима те научне установе и наредни корак би требало да буде да се успоставе међусобни контакти.

„Сарадња би требало да иде у два смера: у комерцијалном, који се огледа у увозу семена и хибрида из Новог Сада у Конго и у научној области, путем обуке кадрова“, казао је амбасадор Пол Емил Чинга Ахука.

Директорка института др Светлана Балешевић Тубић истакла је да би на путу ка доброј сарадњи требало отићи у Конго и видети како да се организује производња с нашим сортама и хибридима, који су отпорни и стабилни.

„Потребно је да знамо ниво развијености њихове пољопривреде, степен обучености њихових кадрова и за које биљне врсте су заинтересовани“, казала је она.

„Вероватно ће им требати обука, да их научимо како због услова климе могу извући генетски потенцијал за производњу.“       

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести