Котрљање равницом: Дани лаванде на северу Бачке

Миришљива поља лаванде све су присутнија на северу Бачке, а на имању Елвире Нађ које се налази између Зимоњића и Адорјана, трећи пут су одржани “Дани лаванде”.
с
Фото: М.Митровић

Истовремено недалеко од језера у Бачкој Тополи, на плантажи лаванде Уметничке колоније при тамошњем Дому културе, организован је “Јун у љубичастом”. 

Уместо дателине која се ту налазила на парцели на благој узвишици на ободу рита, Елвира Нађ је засадила је поље лаванде пре осам година, а запослени у Дому културе у Бачкој Тополи плантажу су засновали пре две године, када је избила пандемија изазвана корона вирусом.

- Све је више поља под лавандом, вероватно због тога што јој ово поднебље одговара, које је уствари дно некадашњег Панонског мора и крајолик подсећа на приморје. Из досадашњег искуства могу рећи да се вреди бавити узгојем лаванде, поготово ако се ради из љубави, јер тако се на крају се сигурно исплати - истиче Елвира Нађ и додаје да има све више потражње за лавандом и производима на бази лаванде.

Она напомиње да када је купила салаш, првобитна намера је била да узгаја зачинско биље, али јој се парче земље учинило доста великим за то, јер захтева доста ручног рада.

Испоставило се да медитеранској егзотичној и лековитој биљци прија у овом крајолику, а да је све веће интересовање да обиђу плантажу лаванде, показала је манифестација коју је Елвира Нађ ове сезоне на свом имању уприличила од 18.до 23.јуна. Посетиоци из околине, похрлили су да прошетају пољем лаванде, сами уберу цветове, направе букете и упознају се о својствима ове биљке и њеној практичној употреби, у свежем и сушеном облику и у облику етеричног уља. 

Да убере букете лаванде Кинга Варњу је дошла из Бечеја, јер како вели, обожава мирис лаванде. 

- Волим код куће да имам лаванду па ћу букете које сам убрала ставити у вазе за украс, а користим их и против инсеката. Користим прилику и да купим неки од козметичких производа - каже Кинга Варњу.  

Према речима Елвире Нађ, сваке године се шири асортиман производа од лаванде.

Фото: М.Митровић/Ана Жигманов Вуковић из Суботице

-Првенствено, од сушене лаванде се праве мирисне врећице и јастучићи јер њена арома на људе делује благотворно тако да се користи за опуштање и релаксацију, а поред тога познато је да лаванда тера инсекте па је у домаћинствима користе и у ту сврху. Велику примену има етерично уље лаванде, употребљава се као ароматерапија, у изради сапуна и козметике. Готово у сваком козметичком производу може се наћи уље лаванде, док у свежем облику се могу да се справљају чај и сок - објашњава Елвира Нађ која је са члановима њене породице за заинтересоване посетиоце организовали су и радионице за израду декорација за улепшавање станова, мелема од лаванде за негу коже и за усне…


Свет лаванде у Бачкој Тополи

После манифестације “Јун у љубичастом” из Дома културе у Бачкој Тополи најављују да ће у првој недељи јула представити многобројне могућности употребе лаванде у оквиру радионица за израду рукотворина.

Директорка Дома културе Тимеа Чипе каже да ће се сваки дан приказати другачији начин употребе лаванде. За заинтересоване биће могућности за прављење мирисних кесица и јастучића са лавандом,упловиће се и у свет козметике, а ако све буде по плану, показаће и дестилацију, односно прављење етеричног уља лаванде.


Наставница стручних предмета у области текстилства Хемијско-технолошке школе у Суботици Ана Жигманов Вуковић напомиње да је прошле сезоне стицајем околности пропустила прилику да посети Елвирино поље лаванде.

- Фасцинирана сам овом лепотом љубичасте боје и мирисом лаванде. Јако сам се пријатно изненадила да на нашим предивним војвођанским пољима може да се негује ова медитеранска биљка. Привукла ме је и могућност да учествујем у радионици израде декорација и неких рукотворина, пошто уживам да декоришем свој дом. Текстилац сам по струци тако да ми израда рукотворина од лаванде представља посебан изазов. Додатно ме је очарало што је цвет лаванде привлачан за пчеле, тако да узгајање лаванде на овим просторима има и еколошку ноту. Лаванда је како сам чула и медоносна па би од њеног нектара могло бити и меда, само је потребно узгајати је на већим површинама, али добро је ако га пчеле додају у мед са нектаром других цветаова - вели Ана Жигманов Вуковић.     

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести