Кркобабић: Завршен конкурс за задруге, паре добило њих 57

БЕОГРАД: Јавни конкурс за задруге је завршен и на њега се јавило више од 300 задруга, а средства је добило 57 задруга, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.
krkobabic
Фото: Танјуг (видео)

За реализацију Програма подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга у Србији, како гласи пун назив овог конкурса, издвојено је укупно пола милијарде динара, при чему је за старе намењено по 15 милиона динара а за нове по 7,5 милиона.

"Највећи број задруга које су конкурисале је из области воћарства, њих 21, затим ратарства 15, сточарства шест, повртарске четири а има по једна социјална и туристичка. У наредном периоду стиже им новац за воћњаке, повртњаке, механизацију, набавку стада и слично", рекао је Кркобабић, гостујући на ТВ Пинк.

Навео је да су средства добиле и две задруге са Косова и Метохије.

Према његовим речима сада се ради нови програм за следећу годину, средства за ту намену су одвојена у буџету, што, како је рекао, значи да задругарство у Србији наставља да се развија.

Најавио је и да се наставља са реализацијом програма набавке минибусева за села, за шта је одвојено 120 милиона динара а прве минибусеве би ваљало очекивати у фебруару или марту.

Говорећи о програму куповине напуштених кућа са окућницом за оне који желе да живе на селима Кркобабић је рекао да је рок за пријављивање истекао 1. новембра и да се јавило више од 900 заинтересованих.

"Нисмо очекивали да ће интересовање бити тако велико", истакао је он и додао да ће тај пројекат бити настављен и следеће године.

Када је реч о гарантованим, односно социјалним пензијама за старе који нису радили, за шта се Кркобабић залаже, рекао је да не одустаје од те идеје и да га је недавни боравак у Кремнима код Ужица уверио у оправданост увођења социјалних пензија.

"Тамо сам на Михољским сусретима села, причао са женама које нису радиле, немају пензије нити икаква примања и оне могу са правом да очекују од државе социјалну пензију када напуне 65 година", рекао је он.

Навео је да ће то зависити и од стања у републичком буџету, али, како је рекао, ако знамо да је то нешто што је ваљана ствар, онда се може одвојити по 100 евра месечно за те жене и остале који су у сличној ситуацији као оне.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести