Кукуруз сејати када је температура земље 10 до 12 степени

ЈАГОДИНА: Стручњак за ратарство Пољопривредне службе за Поморавски округ у Јагодини, Миодраг Симић, саветује ратаре овог краја да кукуруз треба сејат, када је температуре земље 10 до 12 степени Целзујсових.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

"Кукуруз је топлољубива биљка, а таква темепратура, која нема везе са температуром ваздуха, оптимална је да семе клија и ниче", рекао је Симић данас новинарима.

"У супротном, оно ће стагнирати, а уколико је хладно, буде мраза и пада киша, семе почиње да трули, а то значи да ће неједнако расти и мораће да се потсађује", објаснио је Симић.

Он је навео да је календарско време сетве у Поморављу, Ресави и Левчу од 10. до 25.априла и да се за добре приносе, осим пуне агротехнике, мора користити "проверено, декларисано семе еминентних семенских кућа, уз прилагођавање норме сетве".

"Наша је препорука да то буде од 24 до 26 размак биљака у реду и то је склоп од око 55.000 до 59.000 биљака у берби. То гарантује сигуран и добар принос", рекао је Симић.

Овај искусни пољопривредни стручњак је оценио да ове године у Србији има мањка појединих сорти семена хибрида, али довољно за насе потребе.

Навео је да у Србији постоји више од 25 регистрованих семенских кућа, од чега три домаће, које се баве трговимом и прометом семена.

Кукуруз је традиционално најзаступљенија житарица у Поморавском округу и ове године биће засејан на око 50.000 до 60.000 хектара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести