Мали: Србија обара рекорде у пољопривреди и извозу

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да Србија обара рекорде и у пољопривредној производњи и у извозу, као и да ће наша земља ускоро бити један од светских лидера у производњи кукуруза.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

"Споразум о слободној трговини са Кином отвориће највеће светско тржиште за српске пољопривреднике, омогућиће нам извоз кукуруза и позиционираће Србију као једног од светских лидера у производњи кукуруза", рекао је Мали.

Он је, заједно са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, посетио пољопривредно газдинство Душка Тасевског у селу Дужине, где су са њим и осталим окупљеним пољопривредницима из општине Пландиште разговарали о примени најновијих технологија у пољопривреди и предностима дигитализације процеса производње у српским фармама.

Министар финансија је том приликом истакао да издвајања за пољопривреду расту из године у годину и да је ове године издвојено 25 милиона евра за обнову 200.000 сеоских домаћинстава.

Недимовић је истакао да ће Србија, као земља хране, у будућности имати многе предности односу на друге

државе.

"То никако не би могло да немамо младе људе који овде раде и да немамо државу која је све то помогла, јер само заједно можемо све", поручио је Недимовић.

Директор Института Биосенс Владимир Црнојевић рекао је да нас чека осавремењавање пољопривреде кроз спој са информационим технологијама и да је то велика перспектива Србије.

Домаћин Душко Тасевски рекао је да је данас, уз помоћ технологија, дигитализације и савремених машина, посао умногоме олакшан.

"Уз помоћ министартва у последњих неколико година добили смо подстицаје. Донација Министарства значи не само финансијски, већ значи и за само село које је мало и на издисају, да подстакнемо и друге људи који су ту да улажу и да раде, и да останемо ту - своји на своме", поручио је Тасевски.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести