Матијевић купио Mиротин групу и постао власник уљаре Bанат и газдинства Eчка

У протеклих два месеца српски бизнисмен Петар Матијевић знатно је увећао свој капитал. Наиме, ове седмице купио је “Миротин групу” из Врбаса, у чијем саставу се налази десет фирми, а пре тога је постао власник још две фирме.
petar matijevic
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Да подсетимо, предузеће у његовим власништу “Mat real Estate” купило је средином августа за 414,8 милиона динара зрењанинску фабрику “Радијатор” АД, које се простире на више од два хектара градског грађевинског земљишта и где се планира производња машина за брање вишања. Пре те куповине, у јуну, Матијевић је купио и аутобуску станицу предузећа АТП “Војводина” у Новом Саду за око 2,23 милиона евра, а на том простору планирано је отварање продајног салона пољопривредних машина.

Међу фирмама које су у саставу “Миротин групе” у Врбасу налази се и позната Фабрика уља “Банат” у Новој Црњи, у чије погоне компанија “Матијевић” планира увођење савремене технологије како би се од наредне године прерађивало 100.000 тона сунцокрета.

100.000 тона сунцокрета биће прерађено у Фабрици уља „Банат”

- У овој жетви сунцокрета очекујемо да ћемо успети да прерадимо 70.000 тона те уљарице; мада је фабрика радила протеклих година с умањеним капацитетима и успевала да преради свега 40.000 тона сунцокрета – казао је за “Дневник” директор “Матијевић аграра“ Зоран Матијевић.

80 одсто фирми у власништву компаније „Матијевић” везано за пољопривреду

Иако је, указао је Матијевић, многе изненадило то што је купљена “Миротин група”, то заправо не треба да чуди јер је основна делатност те компаније пољопривреда, а чак 70 до 80 одсто фирми у власништву компаније “Матијевић” везано је за пољопривреду.

- Пољопривреда је делатност у којој настављамо да радимо, развијамо се и ширимо – казао је Матијевић, наводећи да се у “Миротин групи ”налази и једна фирма у Црној Гори - “Миротин Црна Гора” у Подгорици, где ће се, као и до сада, трговати навелико основним пољопривредним културама, али и месом и месним прерађевинама. - То је мала велетрговина, са свега неколико запослених, коју ћемо консолидовати и наставити исту делатност.


Шта је купљено ове седмице

У склопу “Миротин групе” у Врбасу је десет предузећа. Уз Уљару “Банат”, то је и пољопривредно газдинство “Сава Ковачевић”, које поседује 4.000 хектара ораница, као и фарме крава и товних јунади, млин „Миротин Тиса“ из Савиног Села, Рибарско газдинство „Ечка“ из Лукиног Села на 2.000 хектара, Млекара „Дана”, „Агровојводина комерцсервис“ из Новог Сада, предузеће „Агримакс“ из Врбаса, “Миротин енерго“, „Миротин вет“, „Миротин инвест“ из Врбаса и „Миротин Црна Гора“ из Подгорице.


Колико је Компанију “Матијевић” коштала ова трговина Зоран Матијевић није желео да каже, али је споменуо да компанија планира да се још шири. Истовремено, није могао прецизно да каже шта би још од предузећа у наредном периоду могло да постане власништво компаније “Матијевић”, чије је седиште у Новом Саду.

– У сваком случају, то су оранице и силоси и друго што је у вези с пољопривредом и то не само у Србији већ и у Хрватској, у којој имамо капитал, улажемо и имамо планове да се развијамо – нагласио је Матијевић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести