МИЛОРАД ЧУЛЕТИЋ ИЗ ХРТКОВАЦА Извоз је спас за овчарство

Милорад Чулетић из Хртковаца овчарством се бави већ 23 године и каже да за овчарство има перпективе пошто су године пандемије и скупих житатрица иза нас. Има стадо од 500 грла „ил де франс”, које држи у затвореном простору, а храну делом обезбеђује са својих њива и од закупа државног земљишта.
с
Фото: приватна архива

Излаз у овчарству Чулетић после година кризе види у извозу у арапске земље где су домаће овце тражене и на чијим тржиштима може да се добије виша цена у односу на домаће прилике. 

1,2 милиона оваца има у Србији

- У иностранству по килограму се плаћа и до четири евра живе ваге, с тим што та грла могу да буду и до 50-60 килограма, што је добра прилика за већом зарадом, јер код нас се откупљују овце углавном од 30 до 40 килограма по цена од 360 динара до 380 динара живе ваге. Зато смо тражили састанке у Министарству пољопривреде и у Управи за ветерину да нам помогну у добијању извозних лиценци за извоз у Турску, Либију, Катар... где влада интересовање за наше овце и добили одговор да ће видети шта се може учинити да крене извоз. Али већ три-четри месеца чекамо да нам из Управа ветерине и министарства јаве које услове треба да испуњавамо да би добили извозне сертификате.

Било би штета, каже саговрник „Дневника”, да број грла и надаље настави да опада, јер се процењује да је у протекле две године стадо умањено за пола милиона и да данас имамо око 1,2 милиона оваца. - Не би требало да држава пропусту прилику после толиких година улагања и давања новчаних подстицаја за куповину приплодних грла и субвенција по грлу од 7.000 динара грлу да се број стада смањује.

360–380 динара килограм живе ваге

Чулетић каже да су овчари у фази званичног оснивања једног удружење које би обухватило сва удружења и асоцијације одгајивача у Србији и да су већ имали састанке са одгајивачима на ту тему. - Хоћемо да овчарство постане значајна грана у сточарству, јер се и код младих враћа интересовање за овчарство, постоје и кредити и на покрајинском нову и конкурси за младе, где све више младих жели да живи на селу и бави пољопривредом. Имамо добру климу и природу и држава нам сада даје могућности да будемо газде на селу и то треба да искористимо.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести