Министарство пољопривреде: Пшеница није заражена микотоксином

Пшеница оводишњег рода у Србији није заражена микотоксином, кажу у Министарству пољопривреде, и истичу да постоји стални инспекцијски надзор над пшеницом од тренутка жетве.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Коментаришући информацију која се појавила у појединим медијима да је пшеницу овогодишњег рода у Србији захватило гљивично обољење чија последица је превише деоксиниваленола (ДОН), супстанце из групе микотоксина, директор Управе за заштиту биља у оквиру Министарства пољопривреде Небојша Милосављевић наглашава да пшеница није заражена.

– Није пшеница заражена, него је то продукт рада неких гљива које се јављају на пшеници, због изузетно кишног периода, поготово у току пролећа на појединим парцелама које нису довољно штићене – рекао је он Танјугу.

Милосављевић је истакао да има више разлога за то што поједине парцеле нису довољно штићене – негде због временских услова, а у неким случајевима што произвођачи нису навикнути на климатске промене и на сталну потребу да слушају препоруке стручних лица, као и због појаве фусарија и фузариоза на пшеници (фузариозе пшенице обухватају комплекс обољења од гљивица рода Фусариум).

Како је рекао, у току вегетације, као и у фази жетве, на парцелама и у складиштима спроводила се стална контрола на присуство микотоксина, а посебно на присуство ДОН-а.

– Код оних парцела и количина пшенице које су биле затечене приликом складиштења, а имали су повећану концентрацију ДОН-а, предузете су мере, а то је забрана коришћења такве пшенице за људску исхрану, тако да се користила само за сточну храну – рекао је Милосављевић.


Семе мора бити право

Вујовић је додао да сваке године постоји неки разлог да квалитет одудара, због стеница, влажног зрна или неког другог разлога.

Каже да суове године разлог временски услови у току раста пшенице, али да треба рећи и да семе које се користи за садњу у већини случајева није оно које треба већ произвођачи користе семе које чувају.


Додао је да је контрола, заједно с Пољопривредном инспекцијом, настављена у млиновима.

По његовим речима, сва пшеница која је долазила у млинове је била под сталном контролом Фитосанитарне и Пољопривредне инспекције, као и пшеница у складиштима.

– То се односило и на брашно које се даље користило за производњу хлеба – додао је он.

Помоћник министра за сектор пољопривредне инспекције Ненад Вујовић је рекао да нема разлога за бригу.

– Пољопривредни инспектору су на терену у редовним контролама, има спорадичних случајева да утврђујемо одређене неправилности и, као и у свим другим случајевима, реагујемо на начин да тај производ буде безбедан за крајње потрошаче – казао је Вујовић Танјугу.

Напоменуо је да количине које излазе из граница дозвољених за храну за људе и даље остају у границама дозвољеним за храну за животиње.

– Тако да тренутно имамо редовне контроле и добру комуникацију с произвођачима, који, са своје стране, воде рачуна. До сада нисмо имали неки проблем у било којој варијанти што се тиче потрошача. Чуо сам неке приче да ли је ситуација алармантна или није… У сваком случају, ситуација је под контролом. Такође, има довољно пшенице – нагласио је он.

З. Д.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести