Мировић: Стиже нова опрема за наводњавање вредна 659 милиона динара

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је власницима пољопривредних газдинстава уговоре за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање, истичући да ће реализацијом ових пројеката бити створени услови за наводњавање додатних више од 3.500 хектара пољопривредног земљишта.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Конкурсом је суфинансирано 675 уговора, чија је укупна вредност 659 милиона динара, од чега је Покрајинска влада обезбедила 370 милиона динара, а остатак пољопривредна газдинства.

Мировић је истакао да је само Покрајинска влада од 2016. до 2020. године у ове намене уложила 2,5 милијарди динара, чиме су створени услови за наводњавање 43.000 хектара. Тим средствима је, како је навео, суфинансирана набавка 430 тифона, преко 2.000 пумпи и агрегата, 90 соларних система за наводњавање и 68 савремених система за наводњавање типа „ренџер“ и „пивот“.

Према његовим речима, од 2016. године до данас, у изградњу и реконструкцију регионалних и двонаменских система за наводњавање, финансираних из такозваног Абу Даби развојног фонда, у Војводини је у ову област уложено око 65 милиона долара, чиме су створени предуслови за још бољу искоришћеност водних ресуса и веће приносе на пољопривредним газдинствима.

То је резултат нашег заједничког вишегодишњег рада, јер нам је циљ повећање обрадивих површина са опремом и системима за наводњавање, унапређење квалитета свих оних производа које наша пољопривреда може да створи и повећање приноса. Стога ће Покрајинска влада наставити да увећава средства за набавку најсавременије опреме у пољопривреди јер је производња хране данас једна од најважнијих тема, имајући у виду глобалне проблеме, изјавио је Мировић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић рекао је да Покрајинска влада континуирано улаже у набавку опреме и изградњу система за наводњавање, те да је резултат тих инвестиција унапређење пољопривредне производње константним повећањем површина обухваћених тим системима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести