Неће бити забране извоза сунцокрета

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је обећао да неће бити забране извоза сунцокрета што је јако добро за пољопривреднике, рекао је после састанка у министарству председник Удружења пољоприврфедника и сељака Србије Вукашин Баћина.
Suncokret Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Кад нема забране и цена може да се тржишно формира, оценио је он.

Нагласио је да је још четири њихова захтева министар узео у разматрање док их је за пети, који се тиче наплате таксе за одводњавање, упутио на покрајинског премијера Игора Мировића.

Навео је да је тражена помоћ због последица суше у Војводини, поготово у Банату.

Цео Банат је у проблему због суше. Министар ће нам помоћи тако што ће направити контакт са банкама и у наредних неколико дана банке ће добити сагласност од Министарства да се одложе кредити на годину дана свим пољопривредницима, рекао је он и додао да ће то помоћи пољопривредницима да преживе ову сушну годину.

Баћина је рекао да ће Министарство одложити плаћање закупа државног пољопривредног земљишта у регионима где буде проглашена суша.

У питању је добар део Војводине. Министар је казао да ће бити проглашена суша на теторији целог Средњег и Северног Баната, а на осталим местима биће проглашена на нивоу локалних самоуправа. Министарство ће то учинити уз праћење нивоа падавина преко РХМЗ-а, рекао је он.

Оценио је да то пољопривредницима много значи јер немају новца да плате тај закуп.

Разговарано је и о ценама дизела и вештачког ђубрива, а Баћина каже да је министар рекао да је за државну подршку за те намене неопходан ребаланс буџета.

Треба да сачекамо ребаланс буџета. До тада повећане су квоте на НИС пумпама за гориво. Па пољопривредник може да наточи три пута дневно, рекао је он.

Баћина је оценио да је ни такво решење није довољно добро јер НИС пумпе могу да буду и удаљене.

Успели смо да се договоримо са министром да од следеће године Министарство ту субвенцију за гориво нама да преко рачуна и да ми можемо сами да сипамо гориво на најближој бензинској пумпи, рекао је он.

Баћина је рекао да је на захтев да се исплате преостала средства пољопривредницима за купљену механизацију министар одговорио да је и за то потребан ребаланс буџета.

Рекао је и да ће гледати да до краја године исплати сва средства која су потребна. Те да ће у случају да нешто закасни, то исплатити у јануару или фебруару следеће године. Дакле ко год је поднео захтев, средства ће му бити исплаћена, и неће остати ускраћен, рекао је он.

Одговарајући на питања новинара Баћина је рекао да се министар који је у техничком мандату, као и Влада Србије, није изјаснио када очекује ребаланс.

Додао је да и други у Србији чекују формирање нове владе.

Баћина је најавио да ће поднети захтев да их примир покрајински премијер како би причали о накнадама за одводњавање.

Очекујем да Мировић стане на страну пољопривредника и објасни људима из Вода Војводине да не могу три године у Банату да наплаћују накнаду за одводњавање, а претворили смо се у Сахару, рекао је он и додао да зна да новац од накнаде завршава у возном парку тог предузећа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести