Недимовић: До краја године извоз пољопривреде пет милијарди долара

НОВИ САД: Важност партнерства Србије и ЕУ у области пољопривреде огледа се у томе што се извоз српских пољопривредних производа на европско тржиште у последњих 10 година удвостручио, а да је у 2020. укупан позитиван биланс износио 1,9 милијарди долара, навели су шеф делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
nedimovic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Недимовић и Жиофре састали су се у Новом Саду на Међународном пољопривредном сајму и промовисати резултате које је Србија постигла у сарадњи са Европском унијом на пољу пољопрвреде и руралног развоја.

Према речима Недимовића, очекује се да би извоз пољопривредних и прехрамбених производа до краја ове године могао да достигне чак пет милијарди долара.

Све смо то постигли јер смо улагали у нове технологије у пољопривреди, мењали законску регулативу, а нарочито смо пажну посветили безбедност хране.

Подсетићу да смо захваљујући донацијама ЕУ отворили и лабораторију за испитивање безбедности хране у Батајници, која се показала кључном и на почетку пандемије Ковида19 када смо у њој вршили анализе тестова и за људе, казао је Недимовић.

Амбасадор Жиофре најавио је и да ће ЕУ лабораторији у Батајници донирати додатних 1,5 милион евра за обезбеђивање нових метода анализе.

Шеф делегације ЕУ у Београду рекао је и да болести животиња не познају границе и да је због тога кључна сарадња са Србијом која је довела до важних резултата, а то је да од 2019. код нас ни један случај беснила или свињске куге није забележен.

За сузбијање болести, вакцинацију животиња, опрему и јачање капацитета ЕУ је више од 20 милиона евра донирала Србији.

Одржива производња хране у изазовима климатских промена, еколошких проблема и ковид пандемије је оно што је наш задатак, јер сви ми имамо значајну улогу и одговорност за безбеднију будућност. Зато кроз ИПАРД програме помажемо и српским пољопривредницима да достигну колеге из Европске уније и да буду конкурентни. Обезбедили смо 230 милиона евра пољопривредницима како би могли да улажу у повећање имовине, нове тракторе И механизацију, у прераду и пласирање производа, рекао је амбасадор Емануеле Жиофре.

Недимовић и амбасадор Жиофре сагласили су се да Влада Србије и ЕУ треба да посвете додатни напор како би новац из ИПАРД програма брже стизао до пољопривреднике, али и у строжију контролу хране и јачање лабораторија како бисмо лакше достигли стандарде Европске уније.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести