Недимовић: Храну треба искористити, а не бацати

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде упутило је Скупштини предлог Измене закона о безбедности хране, а једна од измена биће како спречити бацање хране, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
hrana obrok
Фото: pixabay.com

"Имате много ритејлова који бацају воће и поврће због једне тачкице, а због своје репутације то морају да склоне. Међутим, ми можемо ту храну искористити за неке друге сврхе, као што су народне кухиње", рекао је Недимовић за ТВ Пинк.

Министар наглашава да се то не односи на робу животињског порекла која је лако кварљива, већ на друге производе који се могу употребити.

Говорећи о извозу говеђег меса, Недимовић каже да је Србија квоту од 5.000 тона говеђег меса за турско тржиште већ испунила, као и да ће та квота бити повећана на 7.000 тона.

"Нама је тренд подизања фарми говеда јако добар. Због тога су и субвенције на тов јунади следеће године повећане са 10.000 на 15.000 динара, јер је и буџет за пољопривреду већи него ове године", подвукао је Недимовић.

Поручује да ће Србија говеђе месо осим у Турску извозити и у Египат, те нагласио да је недавно имао састанак са председником Уније послодаваца из Египта са којим је договорио да 10. јануара дођу у Србију и преговарају о извозу говеђег меса за египатску војску.

"Договарамо и са Либаном, крајем јануара потписујемо споразум са њима, са УАЕ смо све завршили, са Израелом завршавамо преговоре, а такође једна израелска компанија планира изградњу кланице на простору Србије", рекао је Недимовић.

Подсећа да држава даје субвенције пољопривредницима за куповину опреме, механизације, складишне капацитете, али и да улаже у системе за наводњавање и противградну заштиту.

Недимовић каже да је Србија ове године урадила 14 пројеката која се тичу изградње система за наводњавање чиме је 50.000 хектара земље обухваћено наводњавањем, и најавио да је у плану следеће године урадити још 28 таквих пројеката чиме ће око 100.000 хектара бити наводњавано.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести