Недимовић: Измене закона о безбедности хране на пролеће

БЕОГРАД: Предлог измена Закона о безбедности хране који садржи све тековине Европске уније, требало би да буде усвојен на пролеће у Скупштини Србије, када почне редовно заседање, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
hrana, pixabay
Фото: pixabay.com

Недимовић је на панелу "Пут ка европској будућности Србије - измене закона као услов трансформације друштва" на конференцији "Лидери трансформације друштва" у Београду казао да је Влада Србије усвојила на седници измене закона о безбедности хране, те да ће расправа о изменама у Скупштини бити у марту, јер се сада очекује и усвајање буџета за следећу годину.

"Министарство је прихватило скоро све сугестије о изменама закона о безбедности хране које је добило током јавне расправе, а оне које нисмо, прихватићемо највероватније преко амандмана у скупштинској расправи", рекао је Недимовић у уводном обраћању.

Он је најавио да ће се од 2019. па на даље говорити о безбедности хране и додао да су неке ствари спремне, али да што се тиче преговора са ЕУ, односно поглавља 12, Србију "чека пакао". 

"Све што знамо мораћемо да променимо, то ће болети и коштати, али ако је на крају циљ који ће се исплатити, онда је све то исплативо", истиче Недимовић.

Захвалио је организаторима конференције на којој се говори о управљању отпадом, за шта је навео да су важне ствари за пољопривреду, о чему, каже, људи мало знају.

"То се доживљава као да није битно, да је вишак. Овде се све завршава на томе да све што је вишак заврши у канти, у најбољем случају, јер често заврше на кантама или неком трећем месту, у каналу или слично, почевши од отпадака хране, па до животиња", навео је министару.

Додао је да се треба навикнути да је и оно што остане од пољопривреде отпад и да на одређен начин с тим треба поступати. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести