Недимовић најавио помоћ лесковачким произвођачима парадајза

ЛЕСКОВАЦ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић састао се данас са лесковачким произвођачима парадајза у селу Свирце и најавио помоћ државе у решавању њихових проблема.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto: F. Bakić
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото: Ф. Бакић  

До састанка је дошло након што су незадовољни пољопривредници више пута бесплатно делили грађанима парадајз незадовољни због ниске цене, која се на велико кретала прошле седмице од само 10 до 25 динара.

Недимовић је казао новинарима да је разговор био конструктиван и да су претресли све проблеме у тој производњи, како је рекао, од проблема који је реалан ове године због промене у клими, померања сазревања парадајза и проблема који постоје због цене која је последица свега тога.

Министар је казао да су разговарали и о неопходној инфраструктури за пољопривреду - електрификацији, аутоматској противградној заштити, путној мрежи...

"Пољопривредници на простору Јабланичког округа могу да очекују улагања државе у путну мрежу како би што лакше роба превозила, затим аутоматску противградну заштиту на планини Кукавици 2022. године, а договорено је и још неколико инвестиција по селима, када је реч о путевима, мостовима преко локалних река", навео је Недимовић.

Говорећи о проблемима на тржишту, Недимовић каже да је на састанку сазнао да постоје покушаји злоупотребе ЦЕФТА споразума и да ће министарство преко надлежне фитосанитарне инспекције заједно са полицијом решити тај проблем, као што је решен и проблем злоупотреба и реескопорта јабуке у Русију који је био присутан 2017. и 2018. године.

Недимовић је поручио да се неће дозволити препакивање парадајза.

"Разговарали смо и о зеленој агрозони у Лесковцу и да нађемо једног прерађивача парадајза који ће да откупи парадајз, а држава ће се интензивнои укључити у тај посао, као што смо решили проблем воћа у Мерошини и неке друге ствари", додао је министар.

Недимовић је нагласио да ће држава уложити у прерађивачке и инфраструктурне капацитет у лесковачком крају, који је симбол за прозводњу парадајза.

Најавио је да ће министарство у наредних 15 дана помоћи пољопривредницима да реше нагомилане обавезе према банкама, како би им се евентуално пролонгирало измиривање дугова за време када буде добра цена.

"Они само траже да живе од свог рада", додао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести