Недимовић: Неће бити продаје земље странцима

БЕОГРАД: „Неће бити продаје земље странцима, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић, наводећи да ће се то решити изменама Закона о пољопривредном земљишту.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Став Владе Србије је потпуно јасан, Србија ће до 1. септембра решити проблем либерализације, рекао је Недимовић за РТС и додао да ће јавности у понедељак бити представљена завршна верзија измена тог закона.

"Нећемо измишљати топлу воду, ограничићемо либерализацију тако да онемогућимо странцима да у одређеном временском периоду могу лако да дођу до земље, за физичка лица ћемо то везати за пребивалиште, а за страна правна лица за регистар", рекао је он.

На питање да ли ће за физичка лица тај рок бити пет година, односно седам година за правна лица, Недимовић каже да су то нека од решења којима се "гравитира", али да ће у понедељак, уторак то бити потпуно јасно.

Говорећи о ситуацији са малинарима, Недимовић каже да се претходних шест месеци ради на томе да се утврди куда иде малинарство у Србији и да није било речи само о цени малине. 

"Пољска је наш највећи конкурент на тржишту и непознаница је какав је ове године тамо род. Контрадикторни подаци стижу и најбоље је да произвођачи и откупљивачи оду тамо и виде каква је ситуација", каже Недимовић и додаје да не постоји берза како би могла да се утврди цена малине.

С друге стране, непомиње да тржиште регулише цену производа и истиче да држава учествује само као медијатор.

"Радили смо на процесу схватања шта треба радити у будућности", каже Недимовић. 

Наводећи да држава даје субвенције за воћарство и повртарство, Недимовић је рекао да је за набавку трактора које субвенционише држава стигло 2.300 захтева, а има и око 300 захтева који нису валидни. 

Он очекује да та прича до октобра буде заокружена.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести