Недимовић: Око милион тона пшенице биће за извоз

БЕОГРАД: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је данас да очекује да Србија ове године има принос пшенице од око 2,7 милиона тона, а да ће око милион тона пшенице ићи у извоз. 
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Недимовић је одговарајући на посланичка питања у Скупштини Србије рекао да очекује да принос пшенице по једном хектару буде око 4,7 - 4,8 тона по хектара.

Влада Србије ће заједно са Робним резервама наредне недеље откупити одређену количину пшенице на аграрној берзи, рекао је Недимовић говорећи о цени пшенице у овом тренутку у Сбији.

Министар је рекао да очекује да цена пшенице по килограму буде 21 динар и навео да је њена тренутна цена на једном од рекордних нивоа и износи око 24 динара по килограму на берзи.

И то је, каже, "добра ствар" и последица бројних ствари које су се десиле на тржишту у окружењу.

Ресорни министар је објаснио да су приликом сетве пшенице прошле године биле неповољне временске околности, али да ипак, ситуација по питању приноса није толико лоша, колико, како каже, неки покусавају да је представе.

У неким крајевима Србије је пшеница лошијег, а у неким пределима земље је доброг квалитета, рекао је министар.

Када је реч о извозу српске пшенице у Африку, подсетио је да током три, четири деценије у ту земљу није било извоза, а да је марту ове године добијен сертификат за извоз у Египат.

Истакао је да су српске компаније учествовале на тендерима за извоз пшенице у Египат и да се ускоро очекују резултати о учешћу на том тендеру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести