Недимовић: Отписати камате, али дуг мора да се плати

БЕОГРАД: Пољопривредници у Србији морају да буду ослобођени камата које су се годинама нагомилавале због неплаћања пореза и доприноса за пензионо и инвалидско осигурање, али, дуг мора да се плати, каже за Тањуг министар полљопривреде и заштите животне средине, Бранислав Недимовић.
nedimovic
Фото: Dnevnik.rs

Како је рекао, дуговања пољопривредника за пензионо и инвалидско осигурање које данас износи око 186 милијарди динара, биће наредних дана предмет састанака чланова Министарства пољопривреде, Министарства за рад, запосљавање, борачка и социјална питања и других релевантних представника државе. 

"Мислим да пољопривредници морају да буду ослобођени камата, али обавеза мора да се плати. Ко хоће да плати дуг како би везао стаж моћи ће, а ко неће да га плати, мој предлог ће бити, да кажем то у фудбалском жаргону, нула-нула и идемо даље", казао је Недимовић.

Он је рекао да Министарство пољопривреде не бежи од потребе да се овај проблем реши, јер, како је објаснио, ово је проблем стар неколико деценија који се развија. 

"Улазимо у завршну фазу решавања овог проблема, у среду и четвртак следеће недеље ћемо имати два састанка на ову тему. Поред осталих учесника, ми ћемо изнети своје предлоге", најавио је Недимовић.

Како је рекао, Министарство има намеру на напише нова правила како би се избегла ситуација да онај ко плаћа, како је рекао, 15 година пензијско и инвалидско осигурање и онај ко то чини 40 година, на крају имају исту пензију. 

" Намеравамо да направимо правила, да немамо више ситуацију да плаћате доприносе 15 или 40 година, а да имате исту пензију од 10.500 динара. То није природно", истакао је Недимовић и казао да тренутно постоји пуно нелогичности у овој области те је навео пример да исти допринос плаћа неко ко има један хектар земљишта као и онај ко има 100 хектара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести