Недимовић: Пшенице за извоз бар два милиона тона

БЕОГРАД: Пшенице ће бити довољно за домаће тржиште и за извоз бар два милиона тона овогодишњег рода, док ће прозиводња кукуруза такође ове године вероватно достићи рекорд, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић и истакао да је зато потребно отворити нова тржишта за извоз. 
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Министар каже да се са Египтом завршава сертификат за извоз пшенице, а са Кином и Индонезијом за кукуруз. 

"Морамо сад да отворимо нова тржишта. Није само произвести. Када произведете огромне количине то вам буде лепо једно пет минута, кад не знате коме да продате онда сте у проблему за шест минута", рекао је Недимовић одговарајући на питања новинара о роду о роду озимих усева. 

Навео је да је ове године никад више засејаних површина пшенице, да је под том културом 650.000 хектара и да су приноси рекордни, без обзира на проблеме са квалитетом зрна које је у сетви проузроковала киша. 

"Имаћемо не довољно за себе, него да извеземо бар два милиона тона, за разлику од прошле године када нисмо имали прилику за то. Зато морамо сад нова тржишта да отворимо да бисмо то пласирали", нагласио је министар. 

Нагласио је да ћемо ове године вероватно имати рекордну поризводњу кукуруза која ће, каже, чак премашити 2016. годину, осим уколико не дође до развоја неких болести због високих температура. 

"Када прочитам жуту штампу и дневне листове ја бих рекао да смо имали катастрофу, али је ствар потпуно другачија, нарочито што се тиче пшенице", рекао је Недимовић одговарајући на питања новинара. 
 

Јабука из Србије ускоро на тржишту Индије

Јабука из Србије ускоро би могла да се нађе на тржишту Индије, које је после Русије, друго у свету по цени коју плаћа за то воће, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић и навео да су преговори о извозу воћа у Индију завршени. 

"Највише инсистирамо на јабуци, јер је то друго тржиште на свету по цени које плаћа нашу јабуку. На пример, Руси плаћају од 55 до 60 евроценти килограм јабуке, Индијци од 45 до 50, а у ЕУ од 20 до 25 евроценти", рекао је Недимовић. 

Навео је да Србија тако отвара ново тржиште за јабуку. 

"Спремамо се за тренутак када можда на руском трижишту буде мања потражња због њихове сопствене производње. Ствари ће ове године у пољопривреди, што се тиче БДП, бити екстремно добре", уверен је министар. 

Пољопривредна земљишта ускоро на сателиту

Закон о пољопривредном земљишту, са чијим ћемо предлогом изаћи на јесен, подразумеваће да се свака парцела на којој држава има власништво видети на сателиту и знати у сваком тренутку шта се на њој ради, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Према његовим речима, то ће омогућити видљивост и знаће се у сваком тренутку ко производни на том земљишту, шта се на њему производи, на који времнски период и за коју цену, а ако се ради у супротности са уговором, подвлачи Недимовић, уговори ће се одмах раскидати и наплаћивати пенали.

Тим законом, истиче министар, биће стављена органска производња као приоритет, која ће се гајити на мањим површинама и под строгом контролом.

Недимовић је најавио и да је у припреми Предлог закон о органској производњи, који би, каже, такође, требало изаћи до краја године, те да ће он предвидети посебан систем субвенције за период конверзије из конвенционалне производње у органску производњу.

"Прелазак на органску производњу подразумева строго контролисано прскање земљишта, само оним средствима која су дозвољена. Тај перод конверзије је најчешће три године и изискује огромне трошкове. Ми тај период морамо да ублажимо и да субвенцијама помогнем тим пољопривредним произвођачима ", подвукао је Недимовић.

EUR/RSD 117.5607
Најновије вести