Недимовић: Приступање Србије ЕУ значи огромна средства за пољопривреду

БЕОГРАД: У тренутку када будемо валоризовали све што радимо у процесу приступања ЕУ и добијемо подршку из Уније, кроз пољопривреду ће највише да се види колико је ЕУ за обичног човека важна, изијавио је данас министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић.
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је, учествујући на седници Националног конвента о Европској унији, напоменуо да се половина прописа који морају да буду усвојени у процесу приступању у поглављима 11, 12 и 13 односи на пољопривреду.

"У процесу приступања ЕУ пољопривреда је сектор који је најугроженији и најостељивији, мислим на произвођаче, али су користи невероватне. Процене кажу да бисмо добили три до четири садашња буџета у процесу приступања", рекао је Недимовић.

Додао је да су оба мерила из поглавља 11 испуњена о чему је званично обавештене Европска комисија и сада се очкује њен одговор.

"МИслим да је у оквиру тога најважнија ствар ИПАРД програм. Не могу да се похвалим да нам је релаизација маестрална али ћемо ових дана расписати позив за скоро 60милиона кроз меру 1, а акредитовали смојош мере рурални туризам и техничку помоћ", рекао је Недимовић.

Напоменуо је да је проблем то што Министарство због пандемије нема довољно људи који би се бавили теренским контролама услова за реализацију ИПАРД-а.

Недимовић еј ситакао да је поглавље 12 које се односи на безбедност хране најтеже за реализацију.

"Ми ћемо дати све од себе да након усвајања Закона о регулисању трежишта пољопривредних производа откочимо процес у делу који се односи на класичну свињску кугу што смо све урадили на укидању вакцинације и поднели захтев Ди џеј Сантеу у децембру 2019. да нам то валоризује, они су анасм се најавили у јануару 20920. да цјхе доћи у контролу и чекамо две године на то", напоменуо је Недимовић.

Афричка куга свиња нам толико прети да може све да сруши за пет минута рекао је Недимопвић напомењући да је пшпотребна помоћ Еу како би се то спречило јер та болест у Србију долази изи Румуније и Бугарске.

"Све што нај је Влада у 2021. ставила у задатак ћемо се потрудити да испунимо", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести