Недимовић: Средства ИПАРД фондова за машине и објекте 

БЕОГРАД: Пољопривредницима у Србији од средине децембра прошле године на располагању су средства ИПАРД програма ЕУ, а до сада је пристигао 51 захтев, пишу Вечерње новости.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Од тога 15 захтева је за машине и 36 за тракторе, а рок за подносење документације је 26. фебруар.
У марту ће бити расписан конкурс за прераду, где ће пољопривредници моћи да конкуришу за средства која слузе изградњи објеката, али и за набавку машина, рекао је за Новости министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Према његовим речима, до краја године биће још пет позива, што ће са ова два претходна бити укупно седам за 2018. годину.
Током ове године пољопривредницима је из ИПАРД фонда намењено 50 милиона евра. 
Реч је о претприступним средствима ЕУ која су намењена пољопривреди у износу од 175 милиона евра која су предвиђена бесповратно за период до 2020. године, напомиње лист.

Како је Министарство пољопривреде раније саопштило, висина подстицаја који се обезбеђују из фондова ЕУ износе од 60 до 80 одсто вредности улагања у зависности од старости пољопрвиредника.
Новац мозе да се користи у производњи и преради воћа, поврћа и осталих усева и то од 5 000 до 7 000 евра док се за производњу и прераду млека и меса мозе рацунати на повраћај од 5000 до милион евра.

Право на ИПАРД подстицаје могу да остваре они који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести