Недимовић: Ускоро потврда да у Србији нема афричке куге свиња

ПАНЧЕВО: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је данас да ће ресорно министарство вероватно у току следеће недеље ођавити афричку кугу свиња и објавити да Србија више није угрожена од те болести.
nedimovic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Недимовић је данас посетио општину Ковачица, газдинства у Падини и Дебељачи и земљорадничку задругу "Плугарул" у Уздину и разговарао са пољопривредницима о мерама аграрне политике.

Поновио је да ће вакцинација на класичну свињску кугу бити укинута од понедељка.

"Крећемо једним путем где више нема назад, отварамо европско тржиште, улазимо у мониторинг од стране Европске комисије и мислим да смо затворили ову страницу једном за свагда. Наравно, обезбеђена су средства за случај ванредних околности. Има још једна добра ствар, ми ћемо вероватно у току следеће недеље ођавити афричку кугу свиња и објавићемо да Србија више није угрожена од те болести", рекао је Недимовић, преноси РТВ.

Недимовић је обилазећи Ковачицу рекао да је у овој години из те општине стигло 2.900 захтева за државне субвенције и да ће око три милиона евра бити исплаћено пољопривредницима из Ковачице.

Министар је истакао да је у наредном периоду важно регулисати статус пољопривредних произвођача као и решити проблем дуговања за пензијско и инвалидско осигурање.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести