Недимовић: Водопривредни објекти стратешки важни за државу

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обишао је данас радове на првој фази реконструкције бране Босур која је оштећена у поплавама јуна ове године и поручио да су сви водопривредни објекти у Србији од стратешке важности за опстанак становништва и привреде.
branislav-nedimovic-rha
Фото: Р. Хаџић/Бранислав Недимовић

Недимовић је том приликом рекао да је вредност радова на брани 186,6 милиона динара и подсетио да је почетак радова био у октобру ове године, а да је рок за завршетак обнове бране 270 дана.

Министар је истакао да у протеклих 50 година на територији општине Петровац на Млави, као и у целој Србији, није било улагања у водопривредне објекте, те да се више не ради само на обнови инфраструктуре, већ да је стратешко опредељење и приоритет ресорног министарства превенција.

У циљу превенције и како не би уопште долазило до поплава, каже, држава користи најсавременија научна достигнућа.

"Људи нису свесни колико су значајни ови водопривредни објекти у смислу заштите, а сетимо их се само када дође до екстремних ситуација", каже Недимовић. 

Према његовим речима, поплаве које су биле у јуну ове године су оне које се виђају једном у 500 година, а 14. јуна ове године је, подсећа, за свега девет сати пало 140 литара кише по квадратном метру.

"Морамо да се спремимо за много веће воде. Климатске промене су дефинитивно учиниле своје и никад не знамо шта ће се десити", казао је он. 

Недимовић, говорећи о стању водопривредних објеката у Србији, каже да су они грађени пре 50 година, а да у њих није улагано више од 30 година.

"Дошло је време, Србија има довољно новца да може овим да се бави. Дошло је време да обнављамо све оно што су наши преци радили да би заштитили ове крајеве", каже Недимовић.

Министар додаје да је у току израда катастра водопривредних објеката на територији Србије и да има много њих за које се не зна у чијој су надлежности.

Каже да у Србији постоје и вештачке акумулације које би требало да наводњавају њиве али се уопште не зна ко њима газдује.

"Нека предузећа су у стечају, зато, спремамо нове прописе који ће обухватити све ове објекте како би се држава старала о њима. Сви водопривредни објекти су од стратешке важности за опстанак и становништва и привреде која се ту налази", навео је Недимовић.

Недимовић је обишао и ОС С "Света Михајловић" у селу Буровац која је претрпела велика оштећења за време поплава у јуну ове године због преливања воде из бране Бусор. 

Радови на санацији су у току, 80 процената радова је реализовано, а њихова вредност је 132 милиона динара.

Директор "Србијаводе" Горан Пузовић наводи да је издвојено 186 милиона динара за реконструкцију бране и да се у првој фази радова постављају четири преграде које заустављају муљ али и да се ради на регулацији тока реке која пролази кроз село.

Обиласку овог краја присуствовали су и заменица директора владине Канцеларије за јавна улагања Сандра Недељковић која је поручила да се мора интензивно радити на превентиви, као и председник општине Петровац на Млави Душко Нединић који је подсетио да је у задњих 20 година та општина претрпела три велике и неколико мањих поплава.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести