Немачки Тенис продаје месну индустрију?

БЕРЛИН: Немачки милијардер Клеменс Тенис, познат као "краљ кобасица", разматра продају породичне компаније која је највећи немачки прерађивач меса, извештава агенција "Блумберг".
kobasice
Фото: pixabay.com

Породични власници "Тенис Холдинга" припремају поступак продаје за 50. годишњицу компаније, наводи њујоршка агенција позивајући се на добро обавештене, али неименоване изворе.

Према речима "Блумбергових" саговорника, вредност компаније би могла да буде процењена на чак 4,0 милијарде евра (4,8 милијарди долара), а преговори са потенцијалним понуђачима би могли да почну већ у наредних неколико недеља.

У тексту се додаје да је реч о уској групи потенцијалних понуђача, међу којима су америчка месна индустрија "Тајсон Фудс", бразилска компанија ЈБС СА и кинеска WХ Група, која је 2013. купила америчког произвођача Смитфилд Фудс.

Ипак, извори наводе да још није донета коначна одлука и да није сигурно да ће преговори резултирати продајом немачког месног дива.

Представници Тениса, Тајсон Фудса и ЈБС-а одбили су да дају коментар.

Америчка агенција напомиње да информација о потенцијалној продаји ове компаније долази скоро годину дана након националног скандала у којем је Клеменс Тенис постао негативац због масовне заразе радника корона вирусом у једној од његових фабрика паковања.

Додаје се да је тада било наложено затварање погона за паковање меса пошто је више од 1.500 радника било позитивно на тесту на ковид-19. Тај случај у јеку епидемије у Немачкој, покренуо критике на рачун лоше плаћених радника по уговору из источне Европе и тврдњи да компанија није учинила довољно да спречи ширење заразе. Тенис је од тада покренуо бројне акције у настојању да врати поверење јавности.

Клеменс Тенис, власник око 45 посто компаније, и његов нећак Роберт, који држи 50 процената акција, вероватно ће обојица продати своје уделе, процењују "Блумбергови" извори.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести