Обезбеђено ђубриво за сетву

Подаци за првих седам месеци ове године, говоре да је Србија извезла малине у вредности од скоро 300 милиона евра, што је око 50 милиона евра више него лане, каже саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.
oranica, Tanjug/Jaroslav Pap
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Са друге стране, каже, количине које извозимо се смањују, па је тако Србија прошле године у ово време имала већ 66.000 тона извезено, а ове практично 44.000 тона.

„То може да укаже на то колико је висока цена на светским тржиштима, али и да пада стандард грађана у свету чим се мање купује. Али, претпостављам да ће се овај извоз свакако реализовати у наредном периоду, јер иду и новогодишњи празници, када је извоз већи и када су резултати још бољи”, рекао је Ђаковић за Танјуг.

Он је додао да се бележи извоз и раст и код повратрске производње

Упитан о несташици ђубрива у свету и да ли Србију очеккују такви проблеми, Ђаковић је рекао да имамо среће да смо успели да обезбедимо довољне количине ђубрива за предстојећу сетву.

„Оно што се најављује јесте да ће се драстично више посејати пшенице под претпоставком да би кукуруз могао поново да подбаци. Такође је повећана производња уљане репице, јечма и овса. Практично је тешко наћи семе ових култура колико се тражи”, навео је он.

Оценио је да су пољпривредници изгубили поверење у производњу кукуруза и да се окрећу озимим житарицама.

„То све неће утицати драстично на наше тржиште, јер сејемо између 950 хиљана и милион хектара кукуруза па је он и даље код нас водећа култура”, истакао је Ђаковић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести