ОДЗВОНИЛО ЛАЖНИМ ПЧЕЛАРИМА Потрошачи у Србији знаће да ли купују прави мед!

Почетком ове године почела је да се исписује нова историја апсолутно успешне борбе против фалсификата хране и пића којима се додају страни шећери или вода, каже Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС).
1
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Кластер „Уједињени за квалитет” основан након што је акредитована метода коју је развио инжењер технологије Иван Смајловић.

Ова метода је већ дала резултате.

Подсећамо, недавно је анализирано 25 узорака меда и добијени су поражавајући резултати, чак 23 узорка су била неисправна. Добра вест је што ће сада сви фалсификати бити јавно објављени.

- Сведочимо револуцији у борби против фалсификата меда, ракија и других јаких алкохолних пића, вина, млека, воћних сокова, воћних нектара, воћних концентрата, воћних пулпи, воћних кашица за бебе и децу, џемова, мармелада, као и свих производа са ознаком ”без додатог шећера”, каже Живадивновић.

Када је реч о новој методи за утврђивање фалсификата, председник удружења СПОС објашњава да је то иновативна и непогрешива лабораторијска метода за утврђивање фалсификата хране и пића.

- Више се нико не може правдати да се такве преваре у Србији не могу утврдити, сада имамо оруђе у рукама које не промашује циљ. Самосвесни и поштени произвођачи меда, вина и ракије су одмах након акредитовања методе хитно реаговали и основали Кластер ”Уједињени за квалитет” који је отворен за учлањивање свих других поштених пољопривредних и прехрамбених произвођача, а у циљу уклањања нелојалне конкуренције која продаје фалсификате и енормно зарађује, док поштени произвођачи скоро па буквално грцају у дуговима - каже Живадиновић.

На питање који ће бити даљи кораци уколико се открије да је неки производ фалсификат, Живадиновић истиче да ће на сајтовима покрета потрошача и Кластера бити јавно објављени резултати истраживања.

- Кластер позива и остале поштене произвођаче свих производа са ознаком ”без додатог шећера”, којима је досадила досадашња узалудна борба против нелојалне конкуренције и желе да узму ствар у своје руке, у складу са законом, да нам се придруже јер сада имамо чиме да се боримо, а то је нова акредитована лабораторијска метода - апелује Живадиновић.Кластер “Уједињени за квалитет” има за циљ и борбу против масовне појаве, како наводе, разних ”задруга” и пољопривредних ”газдинстава” која доминирају у понуди лажних изворних производа које купују потрошачи немајући начина да провере њихов квалитет.

Како потрошачи могу да провере аутентичност производа?

Из Савеза пчеларских организација Србије кажу да цена нове анализе није мала и износи најмање 24.732 динара по узорку (зависно од анализе, креће се и до 36.000 динара), што је углавном недоступно за обичног потрошача, али захваљујући сарадњи Кластера ”Уједињени за квалитет” и Удружења ”Покрет потрошача за квалитет хране”, а уз договор са лабораторијом, цена за чланове покрета биће 2.000 динара.

- У оквиру те чланарине сваки потрошач моћи ће да провери квалитет једног производа, а резултати анализе биће доступни свим члановима удружења кроз интерну мрежу. То практично значи да ћете осим анализе тог једног производа, моћи да видите и анализе свих других производа које ће икада бити послати на анализу током ове и свих наредних година - наводе из СПОС-а.

Свака анализа која покаже да је у питању фалсификат биће процесуирана од стране удружења ”Покрет потрошача за квалитет хране”, које ће послати пријаву надлежној инспекцији на име удружења. Након пристизања државних анализа, оне ће бити јавно објављене.

(Дневник/К1инфо)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести