Осигурање у пољопривреди није трошак

У Србији је веома мали проценат осигурања у пољопривреди и неопходно је направити кораке који ће допринети да се то промени набоље.
Тематски скуп „Дневник Пољопривредника” и Новосадског сајма  Фото: Ј. Пап
Фото: Tematski skup „Dnevnik Poljoprivrednika” i Novosadskog sajma Foto: J. Pap

На ово је указано на Међународном пољопривредном сајму на тематском скупу „Осигурање пољопривреде – трошак или инвестиција?“, које су организовали „Дневник Пољопривредник“ и Новосадски сајам.

Истакнуто је да се осигурање не сме посматрати као трошак већ као најбољи начин да се финансијски заштити пољопривредна производња, као и да се осигурање може сматрати и неком врстом агротехничке мере, односно начином да се отклони штета којој је пољопривредна производња изложена пошто се одвија на отвореном и зависна је од климатских услова, температуре.

По речима помоћника министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Богићевића, програм подршке пољопривреди у области осигурања није новина и допринео је повећању процента осигурања, али је веома забрињавајуће што је свега око три одсто физичких лица осигурало своје газдинство, биљну производњу или животиње.
 

Он је истакао да је за повећање процента осигурања неопходно више прецизних и јасних информација, али и свест о томе да је осигурање потребно.

– Ове године је за субвенције за осигурање у пољопривреди планирано издвајање 600 милиона динара, што је значајно више него прошле године, а у пет округа у Србији проценат субвенција је повећан на 70 одсто премије осигурања. У зависности од врсте производње, подстицаји се крећу од 100.000 динара до 1.000.000 динара – рекао је Богићевић. – Будући да су се и многе локалне самоуправе одлучиле да субвенционишу пољопривреднике баш кад је осигурање у питању, практично је могуће да пољопривредник на тај начин обезбеди стопостотно покриће трошкова осигурања.

Представници осигуравајућих кућа истакли су да обухват осигурања умногоме зависи од државе, али и развијености пољопривредне производње, њене структуре...

Указано је и на то да је обухват осигурања у земљама у окружењу веома сличан као у Србији, те да је у Словенији, уз 45 одсто субвенција, обухват 17 одсто. И у Аустрији је висина субвенције слична, али је обухват осигурања око 80 одсто, има земаља у којима је осигурање обавезно, а у Бугарској, која није обезбедила субвенције пољопривредницима за осигурање, обухват осигурања премашује 50 одсто.
 

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести