Ове године цена малине солидна, следеће дупло виша

Цена малине у Србији ове године је износила од 400 до 420 динара по килограму, док је тренутна извозна цена за инострано тржиште од 600 до 900 динара, рекао је за Тањуг председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић.
maline
Фото: Epa (Sandor H. Szabo)

По његовим речима, добру цену малине условио је смањен принос на светском нивоу, а у 2022. години очекује се додатни раст-цена би у откупу, услед бројних фактора, могла да износи и 800 динара по килограму.

- Цена малине ове године била је солидна, а следеће ће бити знатно већа - истакао је Радовић. - Цене репроматеријала драстично су скочиле. Минерално ђубриво почетком године било је од 30 до 70 динара, сада је од 80 до 200 динара, а најављује се и нови раст цена. При томе, биће много мање рода малине следеће године јер је суша зауставила раст младих ластара, који је требало да рађају наредне године.


Извоз већи него лане

За 10 месеци ове године из Србије је извезено малина у вредности од 290 милиона евра, што је више него 2020. године када је за исти период вредност извоза износила 215 милиона евра. Водећа извозна тржишта за српску малину су Немачка, Француска, Велика Британија и Белгија, као и Сједињене Америчке Државе, где се ове године постиже знатно већа цена него у европским земљама.


На територији Србије под малином је регистрована површина од 24.000 хектара, али како каже  председник Асоцијације малинара, де факто је под малином око 14. 000 хектара. Принос на нивоу земље ове години је износио 70.000 тона.

- Због суше је на бројним парцелама у Србији принос био много мањи па је, уместо 150 или 200 килограма по ару, просечно било тек 40 килограма. Род је био сјајан тамо где се наводњавало, па смо зато успели да достигнемо тих 70.000 тона”, истакао је Радовић.

Он је додао да се очекује и раст цена купине, која је ове године у откупу била од 350 до 420 динара. Добра цена купине такође је условљена недостатком приноса у Чилеу, Мексику и другим великим извозницима овог воћа.  Д. Мл.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести