Ове недеље повлачење забране увоза свиња из Србије?

БЕОГРАД: Болест афричке куге свиња која се у Србији појавила током августа ове године, ођављена је 16. септембра и од тада није било нових случајева, због тога директорка Управе за ветерину Емина Милакара очекује да ће БиХ, Македонија и Црна Гора већ у току ове недеље повући забрану увоза свиња и свињског меса из Србије.
svinja pixabay
Фото: pixabay.com

Према њеним речима, у Србији болест афричке куге свиња не постоји и додаје да је од 15. септембра до 1. децембра спроведен константан надзор на читавој територији земље који је потврдио да нових случајева нема.

О престанку те свињске болести, додаје она, Србија је најпре обавестила Европску комисију, а потом и земље у региону - БиХ, Македонију и Црну Гору, али и Кину која је, каже Милакара, заинтересована за увоз српских свиња.

Истиче да је та болест сузбијена захваљујући напорном раду и упорности ветеринарских служби на терену, ветринарских института и инспекција у нашој земљи, као и помоћи Европске комисије која је одмах по избијању афричке куге свиња послала у Србију три најбоља експерта.

То је први пут да је једна трећа земља добила ЕУ ветеринарски тим, као помоћ. Ми смо тада применили неке њихове предлоге, а сада у децембру била је и њихова инспекција која је обишла сва жаришта где је избила афричка куга и проверила мере које смо применили, и могу да кажем да од њих нисмо имали ниједну корективну меру, рекла је Милакара за Танјуг.

Иако за сада у Србији нема афричке куге свиња, додаје Милакара, увек постоји опасност да се она појави, јер, како објашњава, наша земља је окружена земљама које се боре против те свињске болести.

Наводи да Мађарској присутна афричк кугу код дивљих свиња, да је у Бугарској прошле недеље откривено 26 нових жаришта због чега је Србија интензивирала надзор на граници с том земљом, али и да се с тим проблемом суочава и Румунија.

Због тога је, каже Милакара, Србија увела забрану увоза свиња и свињског меса из тих земаља, али и свих других у којима се појавила афричка куга свиња.

Додаје да је то начин да се држава зашити и навела да је оправдан поступак БиХ, Црне Горе и Македоније које су увеле забрану на увоз свиња и свињског меса нашој земљи, уз очекивање да ће сада, када те болести више нема, ту одлуку и повући.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести