Паори чекају лепше време и краћи полицијски час

Хладно време ове седмице накратко је прекинуле ратаре у предсетвеним припремама, премда су углавном њиве спремили за сејање јарих пољопривредних култура, првенствено кукуруза, а онда и сунцокрета и соје.
Setva u novosadskom ataru Foto: F. Bakić
Фото: Сетва у новосадском атару Фото: Ф. Бакић

Оне који су јесенас посејали пшеницу овонедељни снег је обрадовао јер житу влага годи, без обзира на то да ли су у питању пахуљице или киша. Пшеница је сада у доброј кондицији па се може рећи да овог пролећа пољопривредници крећу у сетву у ишчекивању да клима сачува труд који им предстоји и да и кукуруз, сунцокрет и соја за време сазревања, као и пшеница сада, буду у добром стања и, када стигне жетва, донесу бар просечан принос, па и одличан, и квалитетан род.

Ова сетва одвијаће се у ванредним околностима због епидемије коронавируса, али то ратаре не брине много. И током НАТО бомбардовања радили су уобичајено на њивама па ни сада не стрепе да посао неће обавити како треба. Не очекују да ће их полиција заустављати када се после полицијског сата буду на тракторима враћали с њива кућама. Потребно је да код себе имају доказ да су регистровали пољопирвредно газдинство за ову годину, и да не стрепе од полицијске контроле.

По речима пољопривредника из Црепаје Југослава Крчединца, док је полицијски час био до 20 часова, махом су успевали да у последњим тренуцима стигну кућама. Али долазе дужи дани па не би било добро, каже, да им се ограничи време боравка на њивама, већ истиче да их треба пустити да посао заврше и по мраку, после 20 часова.

– За време НАТО бомбардовања сам обрађивао њиву упркос опасности од бомби, и ево сада, опет радим мада је епидемија – каже Крчединац. – За нас, пољопривреднике, не постоје препреке да се оранице не обраде.

Он истиче да је урадио предсетвене припреме и да тренутно чека да добије други део испоруке семена од пољопривредне задруге чији је кооперант. Као и сваке године, сејаће кукуруз, соју и сунцокрет, а има посејане и пшенице.

Пољопривредник из Долова Јован Његован каже да је целокупан репроматеријал купио још пре увођења ванредног стања.

– Махом се семеном и ђубривом, не само ја већ и други, снабдемо знатно пре него што нам затреба – објашњава Његован. – Купио сам и гориво израније, и очекујем да ћу сунцкорет почети да сејем чим буде мало топлије и земља се угреје.

Он је јесенас посејао и пшеницу и каже да изгледа добро, да не може боље, па се нада да ће клима и надаље ићи наруку житу. Једино га брине што је извоз жита неко време  био забрањен, а још није одобрен извоз и других култура.

– Бојим се да ће домаће тржиште бити препуно новог рода и оног од лане па ће цене бити још ниже него сада.

И на северу Бачке предсетвене припреме иду својим током.

– Радимо уобичејено као и до сада – каже Мирослав Киш из Суботице. – Све смо купили раније, неко је платио семенским кућама јесенас, и сада нам на кућне адресе добављачи доносе наручено и плаћено.

Он додаје да је понуда целокупног репроматеријала, као и раније, одлична, свега има, и то ратари знају.

Предсетвене припреме, осим малих и средњих пољопривредника, завршили су и они који обрађују по више стотина хектара. Председник Удружења комерцијалних пољопривредних газдинстава Јадран Анђелковић каже да је све купљено знатно пре.

– То је пракса које се држе сви пољопривредници, и нико не чека да семе купи уочи сетве – наводи Анђелковић. – Постоји једино могућност да некоме затреба мало семена, али у таквим случајевима се може лако докупити јер је тржиште добро снабдевено.

Репи снег није наудио

У „Житима Србије“ очекују да овог пролећа кукуруза буде посејано на око милион хектара, што је мало више него лане, када смо под кукурузом имали 970.000 хектара. Сунцокретом би требало да буде посејано од 200.000 до 220.000 хекатра, а сојом око 240.000. Јесенас смо пшенице посејали на 570.800 хектра, од тога у АПВ 330.000.

Шећерна репа се прва сеје и сетва те индустријске биљке кренула је пре снега. Очекивања су да ће заузети 40.000 хектара, па и 45.000. Лане смо под репом имали само 29.000 хектара.

По речима пољопривредника из Кисача Јозеф Фокмана, који је репу посејао пре десетак дана, семену снег није нашкодио.

– Семе репе од хладноће, премда није био велики минус, неће иструнути – казао је Фокман. – Чим буде сунца, репа ће нићи.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести