Паори крећу у битку за закуп државних њива

Локалне самоуправе и градови редом објављују огласе за закуп пољопривредног земљишта у државној својини за 2019. годину јер за први круг лицитације рок је крај октобра, а други круг треба да буде одржан  најкасније до 1. априла наредне године.
njiva
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Али одржавање лицитације не завршава се по спроведеном јавном надметању јер локалне самоуправе и градови после лицитације сагласност морају добити од Министарства пољопривреде па тек онда могу потиписати уговоре с пољопирвредницима који су добили њиве на јавном надметању.

Још један рок морају да испоштују општине и градови, а то је да до 31. марта донесу план уређења коришћења пољопривредног земљишта, на који сагласност даје Министарство пољопривреде. 

Општина Србобран, журећи да посао буде на време, заказала је лицитацију за први круг у понедељак, 15. октобра. Ратарима је на располагању непуних 160 хектара, односно 911 парцела, од којих је само једна већа од десет хектара.

– То су оранице, пашњаци и ливаде које сточари нису хтели да узму –каже члан Општинског већа за пољопривреду Реља Курјачки, наводећи да општина у државном поседу има 2.500 хетара земље, али су површине отишле у закуп на основу права пречег закупа, те да је за лицитацију малим и средњим пољопривредницима ове године остало на располагању само око 160 хектара.

Курјачки, истовремено, каже да  је општина скинула род кукуруза и соје са 40 државних хектара које су обрађивала непозната лица, узурпатори, који државну земљу обрађују без плаћања аренде.

И Општина Бач јуче је објавила оглас којим позива заинтересоване ратаре на лицитацију. Та општина има безмало 6.000 хектара државне земље, али неће сву издавати.

Сточари су на основу права пречег закупа добили 500 хектара, Средња пољопривредна школа ће без накнаде обрађивати 83 хектара државних њива, а 26 хектара, такође без накнаде, Пољопривредна станица у Бачу. Осим тога, Општина Бач има од лане и закупце на 30 година. Земља која ће бити понуђена за обраду идуће године је од треће до пете класе, казали су у Општинској управи Бача.

Право на закуп земље, подсећамо, имају носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава активних у протекле три године, а право пречег закупа власници система за наводњавање, одводњавање, рибњака, пластеника, стакленика, вишегодишњих засада који су на државним њивама у вишегодишњем поседу. У ту групу спадају и власници домаћих животиња – сточари који на државној земљи имају објекте за узгој стоке или пак имају стоку у свом поседу, али им оранице требају за ратарску производњу ради исхране животиња. Тако, рецимо, у општини Ковачица државне њиве користе само велики сточари.

У погледу висине аренде локалне самоуправе су самосталне, с тим што по праву пречег закупа аренда за хектар не може бити већа од 194 евра, у динарима по средњем курсу НБС, јер толико кошта закуп по хектару у Србији у протекле три године. Тај износ одредила је Управа за пољопривредно земљиште при Министарству пољопривреде на основу евиденције по локалним самоуправама колико се плаћала аренда за просечан квалитет земље.

Ратари сматрају да се касни

 Док локалне власти журе да не закасне у роковима, ратари негодују сматрајући да лицитација треба да се заврши најкасније у септембру да би се државне њиве могле користити за јесењу сетву.  – С лицитацијама се касни и не постоји могућност да се на државним њивама сеје пшеница већ само пролећне културе – каже председник Савеза пољопривредника  Баната Драган Клеут, предочавајући да се рокови морају померити и процедура око издавања поједноставити. – О томе смо више пута разговарали у Министарству пољопривреде.

Он наводи да су пољопривредна удружења на подручју Војводине проценила да се у покрајини издаје око 200.000 хектара државне земље.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести