Паори се надају да ће жито бити скупље од 20 динара

НОВИ САД: Време иде на руку жетеоцима и уколико топлота потраје жетва пшенице биће завршена врло брзо.
zetva psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

Зна се да је јесенас посејано око 570.000 хектара и да се очекује да ће наша земља ове године имати просечан принос  4,5 тона по хектару имајући у виду временске услове у којима је жито сазревало.

Као и сваке године, непознаница је, премда је жетва подоста одмакла, бар у  Војводини, колико ће коштати килограм новог рода  хлебног зрна , а то је ратарима најважније.

Сви силоси примају нову пшеницу а они велики имају и акотну цену од 16,5 динара по килограму. То је износ на који рачунају и пољопривредници у ишчекивању да цена нове пшенице порасте  бар за два , три динара.

Робне резерве Србије ове године откупиће 25.000 тона новог рода по 20 динара килограм.

Према калкулацији Задружног савеза Војводине нова пшеница требала би да кошта по завршетку жетве 21,2 динара, уколико просечан род буде пет тона по хектару.

Права цена формираће се после жетве а дневна се формира на основу понуде и тражње, кажу откупљивачи, наглашавајући да постоји могућност да земљорадници држе род на лагеру, па жито продају кад поскупи. Ако поскупи.

Ратар из Турије Душан Медурић каже за "Дневник" да би пшеница требала да кошта бар 20 динара првенствено због скупог горива.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Пшеница је пре седам година имала бољу цену него сада, каже Медурић.

Како додаје, људи све мање сеју жито премда пшеница у односу на друге ратарске културе најпре доспева па уједно доноси и први новац у години пољопривредницима.

У атару Турије жито је најмање заступњено свега на десет одсто њива, а разлог за то је мала цена, рекао је  Медурић.

По речима Јована Негована из Удружења “Панчевачки ратари” нови род пшенице не би требао да буде испод 25 динара, без ПДВ.

Реално је да килограм жита кошта 25 динара–казао је Негован.- Трошкови производње поскупеле су у односу на лањску обраду за 15 до 20 одсто, па уколико се жели сачувати пољопривредна породична домаћинства нови род пшенице треба да кошта 25 динара, без ПДВ.

Зна се, да је пшеница берзанска роба, каже директор Жита Србије Вукосав Саковић, па подсећа да ће се цена формирати  од понуде и тражње, заинтересованости извозника за домаћим родом, квалитета зрна и приноса по хектару.

Још је рано говорити колика ће бити цена пшенице, тек када се заврши жетва и сабере, колико је добијено жита и каквог је квалитета, знаће се и колико ће коштати килограм  домаћег рода али опет гледајаћи берзанска кретања, каже Савковић.


Галетин: Пшеница би требало да буде 18,8 с ПДВ 

Аграрни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин каже да ћемо ове године добити око 2,5 милиона тона пшенице и од те количине имати милион тона вишка  жита, из извоз, што нашу земљу сврстава међу веће извознике .

Цена пшенице  требало би да буде 18,8 динара, казао је Галетин и подвукао да се гледајући цене пшенице у протеклих седам година крећу управо у том износу.

Према његовим речима, у јуну је килограм жита од лане коштао 24 динара, и то је била највиша цена у протеклих осам година, коју, мала су очекивања, да ће достићи нови род.


Директор Жита Србије навео је да према досадашњим извештајима  које стижу у ово пословно удружење откупљивачи нуде акотно од 16,5 до 17, 5 динара. Лане је, подсетио је Саковић, жито на почетку жетве такође коштало 16,5 динара, да би на напослетку, цена порасла за два динара - 18,5 динара.

Још нисам добио извештај да је принос испод четири тоне по хектару. У Војводини се очекује да ће приноси на њивама бити од пет до седам и по тона по хектару, навео је  Саковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести