Пчеларима од Покрајине 35 милиона динара за кошнице, опрему…

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине објавио је два конкурса намењене пчеларима. За куповину опреме и уређаја за прераду, паковање и складиштење пчелињих производа Покрајина је обезбедила пет милиона динара, а по конкурсу за куповину нових пчелињих друштава, кошница и контејнера намењено је шест пута више новца - 30 милиона динара.
pcelari  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У оба конкурса наведено је да ће суфинансирати инвестиције физичких лица, предузетника и правних лица који имају регистрована пољопривредна газдинства на подручју АП Војводине, бесповратно ће сносити трошкове 60 одсто од инвестиционог улагања без ПДВ-а, односно 70 одсто у подручјима с отежаним условима рада у пољопривреди и тамо где су жене и млађи од 40 година носиоци газдинства.

По конкурсу за куповину опреме и уређаја за прераду, паковање и складиштење пчелињих производа максимално се може добити 300.000 динара, односно 350.000 динара за посебне категорије пчелара, док је најмањи износ 30.000 динара

Новац се по овом конкурсу може добити, између осталог, за посуде за пречишћавање воска, стерилизаторе воска и посуде за стерилизацију, калупе за израду сатних и матичних основа, декристализаторе меда, пастеризаторе, сепараторе меда, воска и матичне млечи, сушаонице и млинове за полен .... као и за електиричне пумпе и пунилице за мед, прохромску амбалажу за скаладиштење пчелињих производа, аутоматски сто за паковање, дозаторе, хомогенизаторе, опрему за складиштење додатака у мед (полен ,прополис, суво воће,орашасте пловоде...), ваге, уређаје за паковање са опремом.

По конкурсу за подстицај ради куповине пчелињих друштава, кошница и контејнера пчелари, такође, могу добити максималан износ од 300.000 до 350.000 динара, док је 50 000 динара најмање што се може добити по конкурсу.

Приликом разматрања пријава у оба конкурса важно је да се инвеситирање реализује од 1. јануара ове године, односно неће се узимати у обзир пријаве пчелара који су купили опрему, уређаје и нова пчелиња друштва пре тог датума. Новац се добити тек када корисник подстицаја постави и монтира опрему и за то приложи доказе Покрајинском секретаријату за пољопривред - рачуне са спецификацијом опреме, отпремницама ,изводима банака, гарнтним листовима, царинском декларацијом, уколико је опрема купљена у иностранству.....


АгроСенс платформа за Е - пошту

Пријаве с документацијом треба слати на адресу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Булевар Михајла Пупина 16, 21.000 Нови Сад, с назнаком пуног назива конкурса.

Пријава се може предати и лично на Писарници покрајинских органа, радним данима од 9 до 14 часова. Може се конкурисати и електорнским путем преко АгроСенс платформе на начин описан у Упутству о начину подношења електронске пријаве и електронској комуникацији с Покрајинским секретаријатом.


Оба конкурса су отворена док се новац не потроши, односно до 7. априла. Може се поднети само једна пријава, али је дозвољено да се подстицај тражи за више намена до максималног износа.

Приликом исплате подстицаја рачун предузетника и правног лица не сме бити у блокади, а бесповратан новац ће се исплаћивати у складу с приливом новца у буџет АПВ.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести