ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ВЛАДИМИР ГАЛИЋ ЗА „ДНЕВНИК” О АГРАРНОМ БУЏЕТУ ЗА 2024. Милијарда за села и пољопривреднике

Покрајинска Влада, односно Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, определио је за аграрни буџет у 2024 .години 1.004.000.000 динара.
a
Фото: Dnevnik.rs

То је више новца него што га је било на располагању у минулој години - 994 милиона динара.

Од Нове године биће уведена нова мера - унапређење економских активности на селу кроз подршку за непољоприведне послове, за чега је опредељено 20 милиона динара . Секретаријат је ту мислио на домаћинства која се баве сеоским туризмом и у склопу њих се баве продајом пољопривредних производа, па је тим новчаним подстицајем планирао да снажи газдинства да развијају ову грану привреде.

– Највише новца у Покрајинском аграрном буџету - 507 милиона динара, биће усмерено за инвестиција у физичку имовину пољопривредних газдинстава , првенствено за набавку пољопривредне механизације, куповину опреме за заштиту од временских непогода, елемената за подизање засада воћа, винове лозе и хмеља, затим биљну производњу у заштићеном простору (пластеници), као и за опремање сточарских фарми , за набавку опреме за пчеларсто...  – изјавио је за „Дневник” покрајински секретар за пољопривреду Владимир Галић.

И наредне године, како је предочио, неће бити изневерена традиција па пољопривредници прве конкурсе могу да очекују на пролеће :

- У години за нама потписано је око хиљаду уговора између Секретаријата и пољопривредника по различитим конкурсним линијама. Скоро трећина њих је први пут путем конкурса добила подстицај.


За сточарство 50 милиона

Покрајински секретаријат ће наставити догодине са објављивањем добро познатих конкурсних линија. Између осталог планирано је, као и у овој години, суфинансирање инвестиција у прераду пољопривредних производа то јест доделу новца ради куповине опреме за мини млекаре и месаре, за производњу вина и ракије, за прераду воћа и поврћа и прераду пчелињих производа. За Програм мера за спровођење годишњег одгајивачког прог- рама у сточарству 2024. из касе ће бити издвојено 50.000.000 динара.


Фото: Dnevnik.rs

Осим за увећавање имовине газдинстава, казао је покрајински секретар, биће новца и за органску производњу - 16 милиона динара, док је за реализацију инвестиција за унапређење руралне инфраструктуру и услуга издвојено 35 милиона.

– Наставиће се подршка пољопривредним произвођачима, млађим од 40 године, за чега је опредељено 200 милиона динара . Ова мера је, као што се то потврдило и у 2023, била значајна као подстрек за развој њихових пољоприведних газдинстава . Остваривањем инвестиција млади су стекли економску независност и добили могућност да даље напредују и определе се да остану на селу - рекао је Галић.

Он је истакао и да је за подизања конкуретности у смислу давања више вредности кроз прераду као и увођење и сертификацију система квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла на газдинствима, за 2024. предвиђено 96 милиона динара, док је за подршку пружања савета и информација пољопривредним произвођачима, удружењима, задругама и другим правним лицима у пољопривреди опредељено 100 милиона.

- Свесни смо да је за очување земљишта као необновљивог ресурса од изузетне важности спровођење Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији АП Војводине, па смо за 2024. из буџета за те намене определили 1.836.981.583,50 динара - истакао је ресорни покрајински секретар.

Зорка Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести