Пољопривредници чекају понуду власти, спремни за наставак протеста

БЕОГРАД: Пољопривредници су данас на састанку са премијерком Аном Брнабић и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем добили гаранције да ће бити укинута забрана извоза свих пољопривредних производа, а понуда државе у односу на њихове остале захтеве биће им достављена, како су рекли, у наредних сат и по времена.
d
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Уколико им понуда не буде одговарала, наставиће са протестима и најављују радикализацију, рекао је данас након састанка представник Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Радослав Адамовић.

Председник Удружења пољопривредника Стиг из Пожаревца Недељко Савић је казао да им је понуђена откупна цена од 535 евра по тони за сунцокрет, која је за њих, кажу, неприхватљива, а пољопривредници су предложили и укидање марже за маркете.

"Понуђена нам је цена за сунцокрет 535 евра плус ПДВ, то је за примарне произвођаће 68 динара по кг. Ми смо тражили 700 евра. Укинуће се мера забране извоза рафинисаног уља и ми смо предложили да се укине маржа трговачким ланцима и то је нека разлика од 148 динара колико добијају уљаре од трговачких ланаца до 196 динара колико је тренутно на рафовима у маркетима", рекао је Савић.

Адамовић је казао да ниједан захтев пољопривредника није промењен и да су за сада јеке понуде које су добили од министра и премијерке у складу са њиховим захтевима.

Они су тражили и да се пониште прекршајне казне за пољопривреднике који су учествовали у протесту протекла два дана.

"Рекли су нам да ће моћи да се исплате премије за млеко од 15 динара по литру. За субвенцију за ђубриво су рекли да нема могућности и дали су понуду да субвенционишу нешто мање, 22 динара на 60Л по хектару", рекао је Адамовић.

Он је додао да су премијерка и министар рекли да захтев за ослобађање комплетног плаћања акцизе на гориво за пољопривреднике неће моћи да буде прихваћен.

Савић је казао и да је ситуација са сунцокретом и кукурузом лоша, да је суша учинила своје.

"Имаћемо озбиљно смањење приноса имамо и проблем да нећемо имати кукуруза уопште, ово ће бити наш задњи новац у овој години", рекао је Савић.

Додао је да су приноси подбацили чак 80 одсто.

Адамовић је казао и да су данас изнели захтеве за следећу годину, а то су увођење "плавог дизела" и улазак њиховихпредставника у радне групе за израду закона о пољопривреди и статусу пољопривредника, као и субвенције државе од 300 евра по хектару које су већ поменули.

Што се тиче захтева за проглашење елементарне непогоде Адамовић је казао да ће он вероватно бити прихваћен али да је методологија лоша.

"Не одговара начин на који су они то прихватили, јер ће се ићи по базним станицама РХМЗ, а то није реално стање. То ће показати у кругу од 50 км слику само са те тачке, а може да се деси да на 20 километара од тога киша није падала уопште", рекао је Адамовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести