ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НЕ СМЕТЕ ДА ПРОПУСТИТЕ: ИПАРД дели подстицаје; Газдинствима од 20.000 до милион евра

Први позив за подношење захтева ради одобравањa пројекта за ИПАРД подстицаје за инвестиције у имовину пољопривредних газдинстава у изградњу и опремање објеката, као и подизање вишегодишњих производних и матичних засада, у оквиру ИПАРД 3 програма расписан је, објавило је Министарство пољопривреде и навело да се захтеви могу подносити до 24. маја.
2
Фото: Dnevnik/newslite/ilustracija

Новац по овом конкурсу се може добити за изградњу објеката, подизање новог или обнављање постојећег вишегодишњег производног засада воћа, садног материјала воћа, набавку опреме, изградњу објеката, односно инвестиција у подизање вишегодишњих производних и матичних засада.

Обухваћени су сектори млека, меса, воћа, поврћа, житарица и индустријског биља, грожђа, јаја и рибарства.

Када је реч о средствима, опредељено је 4,80 милијарди динара, а висина подстицаја износи од 60 одсто до 75 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник, произвођач сертификованих органских производа, да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју или је инвестиција везана за управљање отпадом и отпадним водама, као и производњу и складиштење енергије из обновљивих извора По једном захтеву може се добити најмање 20.000 евра, а највише милион евра.

Фото: Dnevnik.rs

Заинтересовани више детаља могу наћи на сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и интернет страници Управе за аграрна плаћања.


Следе још три нове мере

Министарство пољопривреде навело је за „Дневник” да су у току припреме за још три нове мере. Мера 4 је агро-еколошко-климатска мера и органска производња, која ће дати допринос одрживом управљању природним ресурсима, смањење негативног утицаја пољопривреде на животну средину и унапређење јавних добара.

Мера 5 је провођење локалних стратегија руралног развоја – LEADER приступ, као и мера 6 – Инвестиције у руралну јавну инфраструктуру (намењена локалним самоуправама у руралним подручјима за инвестиције у водоснабдевање, канализацију, изградњу и реконструкција путева, управљање отпадом и снабдевање енергијом.


Из Министарства су поручили пољопривредницима да нема потребе да страхују од конкурса , већ да се добро информишу о условима, паметно одаберу форму подршке и до детаља, дугорочно испланирају своју инвестицију. Управа за аграрна плаћања им стоји на располагању за све информације, а за подршку се могу обратити пољопривредним стручним службама.

Фото: Дневник/Ф. Бакић

Министарство пољопривреде, истакло је за Дневник да ће наставити да улаже напоре како би новац из ИПАРД фонда доспео до крајњих корисника и како би се постигла намера ИПАРД програма-подршка пољопривредним произвођачима и прерађивачима, и становништву руралних подручја да постепено повећавају капацитете и потенцијале, али и модернизују и унапреде продуктивност сектора пољопривреде.

Текст Јавног позива доступан је на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде http://www.minpolj.gov.rs, као и интернет страници Управе за аграрна плаћања на линку https://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard-iii/.

З. Делић

Фото: Дневник

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести