Пољопривредницима од 18 до 40 година 200 милиона динара

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство објавио је конкурс о додели новца за подршку младима у руралним подручјима у АП Војводини у намери да подржи нове генерације пољопривредника да развијају производњу, увећавају имовину и унапређују газдинства.
poljoprivreda FB--9063
Фото: F. Bakić

Покрајина је обезбедила 200 милиона динара и предвидела да финансира 90 одсто трошкова инвестиција, одредила да максималан износ бесповатног новца буде милион и по динара без ПДВ-а, а минималан пола милиона динара и да се може конкурисати до 10. априла.

Право на подстицај имају пољопривредници од 18 до 40 година који су први пут уписани у Регистар пољопривредних газдинстава од 1. априла 2022. године као носиоци газдинства, до сада нису остварили право на подстицаје и не живе на подручјима градова Новог Сада, Суботице, Панчева, Сомбора, Кикинде Зрењанина, Вршца и Сремске Митровице.

Новац се, између осталог, може добити: за куповину приплодних грла млечних грла говеда (200.000 динара по грлу) за овце и козе (30.000 динара по грлу), затим за опрему за мужу, хлађење и чување млека на фарми, укључујући све материјале и инсталације (од 120.000 до 1,5 милиона динара)... Максималан износ од милион и по динара предвиђен је и за машине и опрему за руковање и транспорт чврстог, полутечног и течног стајњака, за припрему сточне хране за храњење и напајање животиња, опремање објеката за гајење крмача и прасади за тов, опрему за живинарске фарме за производњу конзумних јаја, сортирање, паковање и чување конзумних јаја, опрему - механизацију за заштиту од мраза...


Улагање не може бити веће од 49.999 евра

Конкурсом су предвиђени и специфични услови, између осталог, у сектору млека, газдинства морају да имају до 29 крава на крају инвестиције, а нема посебних критеријума за улагање. У секторима воћа, винове лозе и хмеља, поврћа и јаја, Покрајина ће прихватити улагања до 49.999 евра. Газдинства уписана у Виноградарски регистар у складу са Законом о вину потребно је да поседују највише 1,99 хектара на крају улагања.

Они који конкуришу за бесповратан новац у живинарству треба да имају највише 4.999 кока носиља на крају инвестиције.


Финансира се и подизање нових вишегодишњих засада воћака, хмеља и винове лозе, подизање и опремање пластеника за производњу поврћа, воћа, цвећа и расада, куповину опреме за вештачко опрашивање биљака у заштићеном простору, опрему за машине за заштиту биља - тракторске прскалице и атомизере...

За развој пчеларства подстицаји се дају за набавку нових пчелињих друштава и набавку опреме - кошнице и контејнери.

Пољопривредници који прођу услове конкурса треба инвестиције да заврше до 29. септембра, осим што је рок за оне који конкуришу за подизање нових вишегодишњих засада воћака, хмеља и винове лозе 30. новембар.

Контролу њихових уговорених обавеза пратиће Покрајински секретаријат за пољопривреду током пет година по добијеном новцу посредством Пољопривредне стручне и саветодавне службе која ће на терену проверавати како се користи добијени новац.

Корисници подстицаја који буду давали нетачне податке и онемогућавали да се спроведе теренска контрола мораће да врате добијени новац с каматом која ће се обрачунавати од дана исплате бесповратног новца.

Новац за подстицаје исплаћиваће се авасно, 75 одсто по закључивању уговара, а остатак после остварене инвестиције.

Пријаве с документацијом треба слати на адресу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарсто, Булевар Михајла Пупина 16, 21000 Нови Сад, са назнаком „Конкурс за доделу средстава за подршку младима у руралном подрчјима у АПВ у 2023. години” или лично у Писарници покрајинских органа управе у згради Покрајинске владе радним данима од 9 до14 часова. Додатне информације се могу добити и телефоном на број 021-487-4430 од 13 до 15 часова.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести