Помоћ Мађарске за војвођанске пољопривреднике и предузетнике

СУБОТИЦА: У Суботици су данас потписани уговори о додели помоћи за близу 3.800 војвођанских пољопривредника и микро и малих предузећа, коју им преко Фондације "Просперитати" пружа Влада Мађарске, у присуству мађарског министра спољних послова Петера Сијарта и министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић.
Jadranka joksimović/ Tanjug / Rade Prelić
Фото: Tanjug

Потписани су уговори о додели бесповратних средстава за војвођанске Мађаре који имају двојно држављанство, за набавку механизације и машина, и машина и опреме за микро и мала предузећа, као и 60 уговора за вишегодишње засаде.

На свечаности потписивања, министарка Јоксимовић је истакла да се осећа срећно и задовољно што је Србија земља у којој је сваки грађанин пођеднако вредан, у којој су сви пријатељи, сарадници и комшије.

"То је добро за економски развој и напредак Србије, у којој није важно да ли сте Србин, Мађар или неке треће националности. То је оно што треба да нас мотивише и Србија ће увек бити отворена за сарадњу", рекла је Јоксимовић обраћајући се присутнима у Хали спортова у Суботици.

Јоксимовић је посебно подвукла чињеницу да је Србија веома унапредила билатералне односе са Мађарском и пренела Сијарту поздраве Владе Србије и премијера и изабраног председника Александра Вучића.

Како је рекла, стално када се говори о региону, говори се о Западном Балкану, али Мађарска, пре свега, али и Румунија и Бугарска, су за нас важне земље за сарадњу.

Због тога, додала је, не морамо стално да се враћамо у прошлост и да говоримо само о земљама бивше Југославије када говоримо о региону.

"За мене је Будимпешта била центар Централне Европе и Београд и Будимпешта треба да развију снажну линију сарадње, а ви који сте овде сте најбољи посредници и најбољи начин да односе развијамо и продубљујемо", поручила је Јоксимовић.

Додељена средства ће помоћи мађарским породицама, обезбедиће им стабилност и напредак, али ће и Србија имати много од тога, јер ће тај новац бити у земљи, плаћаће се порез, развијаће се предузећа, биће добављача, извођача радова

"Сви ћемо имати користи од вашег малог и средњег бизниса", рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да је један од приоритета Владе Србије равномерни регионални развој, што је значајно и у контексту европских интеграција наше земље, будући нам да су нам на располагању различити фондови ЕУ, претприступни и прекогранични.

Важно је, додала је Јоксимовић, да улажемо у заједничке интересе, за напредак свих.

Министарка је још једном захвалила Сијарту на подршци и извинила што се није обратила на мађарском, те обећала да се дати све од себе да каже нешто и на том језику, из поштовања према њему, али и због свих Мађара који живе у Србији, јер то показује искрену жељу за сарадњом.

"Ја већег пријатеља у европским интеграцијама од Сијарта немам, а ни Србија, и на томе смо вам захвални. Ми Срби можемо много да научимо од Мађара, како се поштује национални идентитет и култура, оснажује економија од стране матице, свака част. А ми остајемо пријатељи и свакако ћемо још висе развијати сарадњу", поручила је Јоксимовић. 

Пре потписивања уговора, министри Јоксимовић и Сијарто разговарали су на састанку о билатералним односима и сарадњи Србије и Мађарске.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести