Постигнут рекорд у давању државног пољопривредног земљишта у закуп

БЕОГРАД: Агроекономска 2019/2020 година је рекордна по површинама државног земљишта које је дато у закуп у великом броју општина и градова, наводи се на сајту Управе за пољопривредно земљиште.
poljoprivreda, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Рекордне површине државног земљишта у закуп, за сада, имају Бабушница, Голубац, Кнић, Куршумлија, Љубовија, Медвеђа, Нова Варош, Пожега, Пријепоље, Прокупље, Ражањ и Рашка.

То су информације на основу дела окончаних поступака у оквиру првог круга јавног надметања за давање у закуп државног пољопривредног земљишта који је расписан у 37 јединица локалних самоуправа у Србији, а у току је други круг јавних надметања у 96 локалних самоуправа.

На сајту Управе наводи се да се у наредних неколико дана очекује да и преосталих 12 локалних самоуправа уз сагласност Управе за пољопривредно земљиште понуди државно земљиште у закуп у првом кругу.

У Управи истичу да је, на пример, у Книћу ове године у закупу 14,7870 хектара, док је претходне године било 6,2750 хектара, док у Пожеги прошле године није било закупа државног пољопривредног земљишта, а ове године је у закуп издато 51,1895 хектара,

Затим, у Прокупљу је закључено 14 уговора о закупу на период од 10 година у површини од 48,0036 хектара, чиме је, наводе, укупна површина под вишегодишњим закупом у тој општини повећана на чак 519,0578 хектара.

Нова Варош има највеће повећање површина под закупом у овој години, додајући у Управи да се под закупом налази 278,5355 хектара, што је чак 3,5 пута више него претходне године.

У Управи очекују да ће, након окончања поступка давања у закуп и у осталим општинама и градовима, доћи до нових рекордних површина државног земљишта датог у закуп, а пре свега вишегодишњи закуп.

Оцењују да су рекордне површине под закупом последица, између осталог, детаљног пописа и евиденције државног пољопривредног земљишта која је успостављена и праћена уз подршку најсавременијег географско-информационог система који је Управа применила у свим јединицама локалне самоуправе и за целокпуно државно пољопривредно земљиште.

Наводе и да је повећање заинтересованости пољопривредника настало и услед чињеница да Управа нуди углавном десетогодишње периоде закупа који пољопривредницима омогућавају извесност и планирање пољопривредне производње на дужи рок.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести