Повећање премије добро, проблем цене млека много већи

ШАБАЦ: „Свака помоћ државе нешто значи, али док са купцима не договоримо праву цену млека, имаћемо озбиљан проблем”, рекао је данас Драгољуб Паја Милутиновић власник фарме.
mleko Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Министар пољопривреде најавио је да ће премије за литар млека бити подигнуте на 10 динара, а за Уранак ТВ К1 Милутиновић је рекао да фармери сада млеко продају по цени два пута нижој од производне.

"Цена је око 30 динара, а трошкови производње близу 60 динара. Права откупна цена требало би да буде на нивоу од 56 динара. То не можемо да добијемо од купаца", рекао је он.

Додаје да купци објашњавају да су им залихе превилике, али и наводи да Србија не производи више млека него што јој је потребно.

"Млеко је највише фалсификовани прехрамбени производ. Технолозима успева да произведу млеко коришћењем сурогата, увозних млечних масти, сурутке у праху. Тако се добија јефтино млеко, које тржни центри траже не би ли акцијама привукли купце", рекао је Милутиновић.

Објаснио је да је основа тог млека из штала произвођача у Србији, а да се од тог млека у даљем технолошком процесу праве велике количине млека.

"Купац то не може да препозна, потребне су озбиљне анализе. Тражили смо да на паковањима пише 100 посто кравље млеко, а прихватили су евентуално да пише да је 100 посто млеко из Србије", навео је он.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести