Премијерка и малинари договорили Радну групу за откупну цену

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић састала се данас са представницима произвођача малина како би разговарала о проблемима у вези са откупном ценом тог воћа.
Brnabic i malinari Tanjug Zoran Zestic.jpg
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Брнабић и малинари договорили су данас формирање Радног тела, које ће пратити формирање цена на домаћем и конкурентним тржистима како би се направило договор о прихватљивој откупној цени малине за све.

Како је саопштено из Владе Србије, разговору са произвођачима малина и хладњачарима су поред премијерке Брнабић разговорима присуствовали министри трговине, туризма и телекомуникација и пољопривреде, шумарства и водопривреде, Расим Љајић и Бранислав Недимовић.

Представници владе и малинари су разговарали у покушају успостављања договора о прихватљивој цени откупа малина, наводи се у владином саопштењу.

Она је, наиме, раније у свом експозеу најавила да ће тим питањем почети да се бави одмах по ступању на дужност, а данашњем састанку у влади присуствовали су и министри пољопривреде и трговине, Бранислав Недимовић и Расим Љајић.

Малинари, иначе, траже да се откупна цена малине са око 80 и 120 повећа на 200 динара.

Малинари очекују да држава помогне да се нађу страни купци који су спремни да плате тражену цену, али и да се утврди ко од хладњачара у Србији диктира ниску цену како би себи обезбедио велику зараду.

Према подацима Асоцијације малинара Србије, цена малине тренутно је између 100 и 125 динара, ретко иде до 150 динара.

Малинари: За недељу дана знаћемо откупну цену малине

Представници произвођача малине изјавили су данас да је премијерка Ана Брнабић на састанку у Влади Србије подржала њихове захтеве и да ће бити формирана радна група са циљем да у наредних недељу дана испита како се формира цена малине у европским, конкурентним, земљама.

Како су рекли, премијерка је предложила да се до четвртка испита тржиште малина у Европи, али и да се утврди да ли у Србији постоји монопол откупљивача. 

Председник асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је да је задовољан исходом састанка са премијерком Брнабић и представницима хладњачара с обзиром на то да је дошло до ''благог померања''.

''Хладњачари су тврдили једно, а ми друго, као и увек, али је дошло до благог померања и очекујем да ћемо до четвртка следеће недеље имати и конкретне резултате по питању цене'', рекао је Радовић.

Како каже, најважније је да буде формирана аконтна цена малине на територији целе Србије. 

Он је додао да ће у четвртак бити настављен дијалог и обијаснио да је аконтна цена она цена испод које у откупу не може да се иде од првог до последњег дана.

Радовић је рекао да ће малинари тражити мишљење и Комисије за заштиту конкуренције и да се већ ради на томе с обзиром да су инспекције присутне у свим хладњачама на територији целе Србије.

На састанку су се сви сложили, и малинари и хладњачари, да треба заједно да пораде на томе да Србија поново буде прва у свету по производњи малине.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести