Пуштен у рад нови комбајн Пољопривредног факултета у Новом Саду

У „Agro Campusu“ у Темерину - будућем Истраживачко-образовном центру Пољопривредног факултета у Новом Саду, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић пустили су у рад нови универзални комбајн марке „Џон Дир“ (John Deere), вредан више од 32 милиона динара.
d
Фото: Покрајинска влада

Средства за ову капиталну инвестицију обезбедио је Пољопривредни факултет у Новом Саду, а суфинансиран је од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је изјавио да се на покрајинском нивоу успешно реализује аграрна мера која се односи на финансијску подршку за набавку нове савремене опреме средњим пољопривредним школама и Пољопривредном факултету. У претходне три године, кроз ову конкурсну линију, Покрајински секретаријат за пољопривреду је, како је навео, уложио око 60 милиона динара у пољопривредне школе и Пољопривредни факултет.

„Сматрамо да је пољопривредна производња одржива једино на примени најновијих технологија и знања. Пољопривредна производња мора бити заснована на знању, јер се тако улаже у младе, који ће бити генератор и мотор развоја и будућност“, изјавио је Радојевић.

Фото: Покрајинска влада

Радојевић је, такође, истакао значај тога што се Пољопривредни факултет определио за осавремењивање пољопривредне механизације која дуги низ година у претходном периоду није била обнављана.

„То је предуслов како би наше младе колеге, студенти, имали прилику да поред теоретских сазнања овладају и практичним вештинама на најсавременијој опреми. У претходне три године имали смо прилику да заједно купимо трактор и житну сејалицу, а сада и нови универзални комбајн. Уверен сам да само на овај начин можемо дати допринос и у научно-истраживачком делу, да дођемо до још бољих резултата. А те резултате треба да примењују наши пољопривредници и тиме своја газдинства учине профитабилнијим и конкурентнијим“, рекао је Радојевић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је, поводом заједничке инвестиције у нови модеран комбајн, изјавио да је једна од најважнијих ствари у раду Покрајинске владе уједињеност око пројеката. Захвалио се запосленима на Пољопривредном факултету, који су одлучили да своја средства уложе у обнову механизације, како би студенти могли своја знања да стекну у практичној настави.

Фото: Покрајинска влада

„То је водећи пут за остварење наших тежњи – а то је дуално образовање, да у њега што пре интегришемо принципе праксе и да по завршетку студија имамо инжењере који ће моћи да се носе са изазовима савремене пољопривреде“, истакао је др Милошевић.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица истакао је да је пуштање у рад новог комбајна важан догађај за Пољопривредни факултет, јер показује како у пракси изгледа партнерски однос између Пољопривредног факултета и Покрајинске владе. Инвестирањем у модерну механизацију и опрему, према мишљењу декана Тице, стварају се услови за савремену практичну наставу за студенте, наставнике и сараднике.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести