Радо Немци купују корнишоне из Госпођинаца

У атару села Госпођинци, у општини Жабаљ, на око 40 хектара беру се корнишони посејани овог пролећа
Krastavci-kornišoni foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

. Машине с платформама на којима леже сезонски радници и беру краставце виде се с пута за Нови Сад и ту слику пролазници ће бити у прилици да гледају до половине септембра, до када се очекује да ће трајати сезона овог поврћа.

Овогодишњи род је, кажу и повртари и откупљивач “Агропродукт”, за сада добар, па задовољство деле обе стране. Да ли ће тако и остати, зависиће од времнских прилика у наредна два и по месеца.

 

5.000–6.000 тона корнишона ове сезоне у Госпођинцима

Из године у годину на њивама у Госпођинцима све се више сеју корнишони због сигурног откупа јер “Агропродукт“ има уговорен пласман у више немачких градова, где се корнишони с наших њива прерађују.

- Корнишони се седмично шаљу прерађивачима у Немачку, а истовремено се и повртарима исплаћује новац за предати род – каже за “Дневник” Синиша Мутић из ”Агропродукта”. – Сигурност да краставце могу с њиве одмах донети купцу и за њих добити унапред уговорену цену за произвођаче је јако важна и зато се сваког пролећа све више њих опредељује да гаји ово поврће. Очекујемо да до краја сезоне с њива у Госпођинцима буде убрано између 5.000 и 6.000 тона корнишона, односно да по хектару буде око 120 тона корнишона.


120 тона краставаца просек по хектару

Мутић посебно истиче повољност који повртари добију - комплетну агротехнику и репроматеријал, али и стручну помоћ од “Агропродукта”, а све у циљу тога да корнишони буду по стандарду страног купца. Наш саговорник каже и да се краставци разврставају у седам класа, да свака има своју цену, а најскупљи су они најмањи, који коштају 0,9 евроценти.

Задовољство добро уговореним послом, напомиње Мутић, квари само то шо нема довољно сезонских радника. Због тога се поједини повртари не одлучију да уђу у посао, а други да шире површине у страху да неће наћи довољно берача, којих је сада на пољима сакодневно од 300 до 400.


Краставци у Србији заузели 300 хектара

По речима Синише Мутића, у Србији је под корнишонима ове године између 250 и 300 хектара, али каже да је још рано говорити колико би ове сезоне могао бити укупан род краставаца у Србији.

– Корнишони се откупљују на више продајних места у земљи, али немамо поузданих података и не знамо где се све прерађују - каже Мутић. - “Агропродукт” прима род од коопераната, али и од других повртара, ако нађемо пословни интерес.


- “Агропродукт” нема контакт са сезонским радницима, већ их анагажују повртари, али како бисмо помогли нашим кооперантима, недавно смо посетили Албанију и видели како тамо фунционише тржиште краставаца и како се тамошњи произвођачи сналазе са сезонским радницима. У погледу радне снаге, они за сада не кубуре, али немају вишка сезонаца који би могли да дођу код нас. Потребни су нам радници искусни у брању краставаца, посебно да уоче тренутак кад треба убрати род јер краставац брзо нарасте и буде дугачак и крупан - што значи сасвим другу цену, наравно, знатно нижу, па то умањује зараду – наводи Мутић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести