Радојевић: Едуковати младе да остану на селу

У организацији Покрајинског секретарирата за пољопривреду Одржана је конференција поводом отварања пројекта „Иновација пољоприведе за обезбеђивање раста и запошљавања у прекограничном региону – Agrinno“, који суфинансира Европска унија, у оквиру IPA Interreg прекограничног програма Мађарска-Србија 2014-2020.
Vuk Radojevic/pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретар за пољопривреду мр Вук Радојевић, на отварајућој конференцији у Скупштини АП Војводине, указао је да циљ овог пројекта, чија укупна вредност износи преко 325 хиљада евра, јесте да се применом иновативних модела у пољопривредној производњи омогући младим и незапосленим лицима у сеоским срединама да унапреде своју производњу и своје производне капацитете у области повртарства.

Он је подсетио да је до реализације овог пројекта, где се Покрајински секретаријат за пољопривреду јавља као водећи партнер, дошло захваљујући заједничком препознавању пројектне идеје - о важности увођења иновативних приступа у пољопривреди- са партнерима из Жупаније Чонград у Мађарској , новосадског Института ратарство и повртарство, као и Фонда за европске послове у Новом Саду.

„Оно што је посебна вредност овог пројекта јесу демо пластеници са савременим мерним инструментима. Они ће бити смештени на Институту, али и на још три локације широм Војводине- средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу. Намера нам је да на овај начин мотивишимо и едукујемо младе пољопривредне произвођаче да се баве пољопривредом уз коришћење најновије опреме и технологије“, истакао је Радојевић и додао да се и у оквиру овогпројекта огледа стратешко опредељење и циљ Секретаријата да се, и кроз привлачење што више средстава из фондова ЕУ, помогне младима да остану на селу, заснују своје породице и баве се пољопривредом” - истакао је Радојевић.

Он је објаснио да је пројектом замишљено да се први део производње одвија у Србији а други у Мађарској, како би циљне групе могле усвајати више знања у области производње хране, брендирања и пласмана пољопривредних производа. То би требало да резултира повезивањем младих пољопривредних произвођача из Србије и Мађарске, укључујући међусобни трансфер знања, информација, искуства, као и стварање могућности заједничког наступа пољопривредника две земље на трећим тржиштима.

Данашња отварајућа конференција поводом пројекта „Agrinno“, који је први пројекат који се суфинансира из фондова Европске уније, где је Покрајински секретаријат за пољопривреду водећи партнер, према Радојевићевим речима, представља историјски корак у раду ресорног секретаријата, који је од почетка формирања нове Покрајинске владе 2016. године, заузео јасан правац у активном учешћу привлачења финансијских средстава из Европске уније, која су нам на располагању.

Реализација пројекта „Agrinno“, који суфинансира Европска унија са 85 одсто, а учесници на пројекту 15 одсто, планирана је до 30. новембра 2019.године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести