Расписан конкурс за куповину трактора до 60 KW, пола плаћа држава

БАНАТСКИ КАРЛОВАЦ: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић саопштио је да је данас расписан јавни позив за куповину трактора снаге до 60 KW.
1
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Недимовић је новинарима у Банатском Карловцу, где је обишао газдинство породице Павловић, рекао да је реч о тракторима који су склопљени у Србији, као и да држава даје пола новца за њихову куповину.

Он је навео да ће конкурс бити отворен до краја маја.

"Мислим да је то добра мера која ће помоћи српским пољопривредницима, с обзиром да 85 одсто њих има тракторе који су до 60 киловата", навео је министар.

Према његовим речима, то је важно и за српску индустрију јер се трактори не увозе, већ се користе ресурси који су склопљени у Србији.

Осим конкурса за куповину трактора, Недимовић је најавио да ће ове године бити објављени и сви конкурси који су били актуелни и претходне године, а које финансира држава, као и конкурси у оквиру ИПАРД програма међу којима ће нови бити за финансирање руралног туризма.

Министар је казао да је само из државног буџета за субвенционисање пољопривредника ове године издвојено око 40 милијарди динара.

Изразио је наду да ће се у 2020. години наставити истим корацима као и 2018. и 2019. у којима је БДП земље ишао напред са аспекта пољопривреде.

Подсетио је да је недавно завршен конкурс за грантове за младе пољопривредне произвођаче до 40 година.

Објаснио је да су млади добијали 15.000 евра за успостављање своје пољопривредне производње, што је, каже, било сасвим довољно да засаде трешње, уведу наводњавање или купе јунице да започну бизнис...

Министар је данас у Банатском Карловцу обишао газдинство породице Павловић у којем су се окупили и други пољопривредни произвођачи тог краја, које је министар информисао о новим мерама и субвенцијама на које ове године могу да рачунају, али и чуо са којим проблемима се они суочавају.

"Ми у пољопривреди немамо времена да празнујемо, већ да обавестимо људе какве су им субвенције на располагању и шта могу да очекују. Они се полако припремају за пролећну сетву и сагледавају какво ће бити тржиште у 2020. године", рекао је министар.

Обавестио је пољопривреднике јужног Баната да ће се у наредних неколико година у тај крај највише новца слити за наводњавање земље јер је тренутно ту, каже, најгора ситуација.

Он је подсетио да је планом "Србија 2025" предвиђено 86 милиона евра за системе за наводњавање.

Власник газдинства које је министар обишао, Слободан Павловић каже да је његов син конкурисао за субвенције за куповину култиватора који ће држава финансирати 85 одсто.

Истиче да им субвенције значе и нада се да ће субвенције по хектару за биљну производњу бити веће, као што је и најављено.

Слободанов син завршио је Пољопривредну школу у Вршцу, има 19 година и одлучио је да остане у селу и обрађује земљу.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести