Ратарима Кикинде у аренду још 2.545 хектара

Због одлуке немачке компаније „Тенис” да одложи најављене инвестиције у Србији у 20 фарми за узгој три милиона товљеника годишње, где је била предвиђена и фарма на подручју Кикинде, пољопривредним газдинствима с тог подручја у предстојећем првом кругу лицитације биће понуђено и државно пољопривредно земљиште намањено „Тенису”.
oranica, njiva Foto: Dnevnik.rs/A. Erski
Фото: Dnevnik.rs

Члан Градског већа Кикинде за ресор пољопривреде Имре Кабок саопштио је да је од ресорног министарства добијен допис у којем се наводи да се долазак компаније „Тенис” одлаже па ће земљишни фонд издвојен за „Тенис” бити понуђен земљорадницима.У питању је 2.545 хектара у четири катастарске општине на подручју Кикинде.

У Кикинди је при крају додела државне земље сточарима по праву пречег закупа, што је и предуслов за расписивање лицитације. Кабок процењује да ће до почетка наредног месеца бити испуњени сви услови за расписивање огласа и организовање првог круга лицитације.

Прошле године око 1.500 хектара државног земљишта враћено бившим  власницима

На подручју Кикинде има 14.000 хектара државног земљишта, од чега је 10.500 обрадиво, за потребе инфраструктуре је издвојено око 600 хектара, за бесплатно коришћење 100, а изузето је око 2.500, што чине атарски путеви, канали, шуме или је под објектима.

Сточарима је, иначе, по праву пречег закупа, понуђено око 4.600 хектара. Они су до сада склопили уговоре и уплатили закуп 3.000 хектара па је од предвиђених површина остало око 1.600 хектара од којих су одустали. Њима је сразмерно нуђено обрадиво и необрадиво земљште у државном власништву јер је законска обавеза да им се понуди земљиште просечног квалитета.


Одлагање на годину дана

Немачка компанија „Тенис” затражила је одлагање најављене инвестиције у Србији, потврдили су и из Министарства пољопривреде.

„Подсећамо на то да с компанијом ’Тенис’ није потписан уговор, већ је само поднет инвестициони план који је одобрила Комисија. Имајући у виду да уговор још није потписан, Комисија је дала предлог за одлагање инвестиције”, кажу у ресорном министарству.

Државно земљиште на територији града Кикинде које је било предмет закупа, издаје се редовно пољопривредницима на лицитацијама до почетка реализације инвестиције, наводе у Министарству.


Ратари из тог дела севера Баната имаће прилику да на лицитацији на годину узму у закуп и државну земљу која је на основу права првенства закупа на 30 година намењена „Тенису”. Тих 2.545 хектара ораница налази се у катастарским општинама Банатска Топола, Руско Село, Нови Козарци и Банатско Велико Село и биће укључено у први круг лицитације.

Имре Кабок указује на то да је код издавања државне земље један од проблема веома јак темпо враћања земљишта некадашњим власницима по основу реституције. Тако је прошле године око 1.500 хектара државног земљишта враћено бившим власницима. Сада се са захтевима јављају и суседне општине где нема довољно државне земље за враћање, па се враћање реализује на подручју Кикинде.

М. Митровић

Пројекат „Кикинда објективно” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи с „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести