РХМЗ НОВО УПОЗОРЕЊЕ Могући бујични водотокови на западу и југу Србије

БЕОГРАД: Хидролог Републичког метеоролошког завода (РХМЗ) Дејан Владиковић навео је данас да је на снази хидролошко упозорење којим је назначено да ће због изразите нестабилности наредних дана бити могуће изливање мањих бујичних водотокова, пре свега на подручју западне, југозападне и југоисточне Србије, а од следеће недеље и у источном делу земље.
Oluja, nevreme/F. Bakić
Фото: Ф. Бакић/Невреме

"Реч је о Јадру, Колубари, затим и горњим токовима Западне и Јужне Мораве, као и Нишави, Топлици и Расини, па онда и река Мајур, Белица и Црница, а од почетак следеће недеље и Млаве, Пека и Тимока", рекао је Владиковић за Танјуг.

Како наводи, актуелно је да је на подручју Сјенице за један сат пало око 30 милиметра падавина, па се очекује да ће и ту доћи до реаговања мањих бујичних токова, а у овом тренутку су јаки развоји падавина у Златиборском округу, па је неопходан опрез око Ужица и Бајине Баште.

"На основу дугорочних изгледа у следеће три недеље биће променљиво и нестабилно време, па ће остати хидролошка упозорења са мањим модификацијама, а што се тиче великих река, ту се не очекују велике промене", каже Владиковић.

Напоменуо је да ће Сава остати у домену средње високих водостаја, да се код Дунава не очекују неке велике компликације, а биће можда мањег пораста водостаја у горњем делу реке Тисе о чему ће благовремено бити издато хидролошко упозорење.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 "Сваки пут када дође до поплава, постоје вишеструки разлози за то, имајући у виду да се догађају све интензивније падавине, на шта стручњаци указују већ око осам-девет година, па оно што је до нас неопходно урадити је да се мањи водотоци и мала корита у надлежности локалних самоуправа редовно чисте и контролишу, а у случају неизвршавања да се веома оштро санкционишу, јер већина тих проблема настаје због неочишћених канала и непокошених речних корита", истакао је стручањак.

Напомиње да сада заправо долази на наплату непланско скидање шума у протеклих неколико деценија, као и непланска градња приватних кућа и привредних објеката поред река и потока.

Истакао је да је ипак у претходних 15-ак година значајно побољшано хидролошко и метеоролошко прогнозирање, а захваљујући развоју модерних метода су лоше најаве сведене на минимум.

"На терену може да се редовно контролише кишна канализација и сливници треба да буду увек чисти, док исто важи за канале у руралним срединама, а антиерозивне грађевине морају да буду контролисане и изграђене нове, као и да се ефекат неконтролисаног сечења шума анулира новом садњом", наводи он и додаје да је за то ипак неоходно време.

Истакао је да локалне самоуправе треба све то ревносно да контролишу,

 Нагласио је да је утицај климатских промена евидентан.

"Уобичавам да кажем да је период неког нормалног времена иза нас и имаћемо честе разлике у једној области, када ћемо из екстремних поплаве прелазити у екстремно сушан период и стога ћемо радити на едукацији свих оних који укључени у процесе одбране, као и на побољшању метеоролошког и хидролошког прогнозирања", поручио је стручњак РХМЗ-а.

Прибој: Село Касидол одсечено од света

ПРИБОЈ: Село Касидол и засеок Радојићи као и МЗ Саставци у општини Прибој овога поподнева погодило је велико невреме.

Бујица је уништила пут у засеоку Радојићи. Вода се улила у домаћинство Зорана Новаковића. Уништен је пластеник у Танасковићима.

Бујица је прекинула пут од Саставака ка Устибру.

Иначе, у засеоку Радојићи је пут био насут, али је бујица укопала дубоке канале да је пут постао неупотребљив.

Одавно прибојско село Касидол није задесила веца невоља него вечерас. Потпуно су одсечени од света и паника влада овим крајем.

Сјеница: Излила се река Грабовица, потопила центар Сјенице

СЈЕНИЦА: Киша јаког интезитета која је падала око сат времена напунила је корито реке Грабовице која се излила у самом центру Сјенице, непосредно уз само шеталиште.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Поплављено је читаво насеље, вода је у висини 1,5 метара и ушла је у бројна домаћинства.

Председник општине Сјеница Муниб Мујагић казао је да је огромна количина кише за кратко време пала и да се осим реке Грабовице излио и поток Туховац и Медорачки поток.

"Поплављених домаћинстава има и уз ова два водотока. Чинимо све што је у нашој моћи. Пунимо џакове песком. Надлежне службе излазе на терен", казао је Мујагић.

Он је додао да ће током сутрашњег дана комисије за процену штете изаћи на терен, али да без помоћи државе тешко да ће моћи сами да се изборе.

Горњи Милановац: Јако невреме праћено обилним падавинама захватило сувоборска села

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: У поподневним сатима јако олујно невреме праћено обилном кишом захватило је сувоборска села Брезна, Теочин, Коштуниће, Прањане.

Бујица је носила све пред собом, а налети град оштетили су летину, највише на подручју села Теочин.

Прави потоп захватио је села Катрће, Прањане и Дружетиће, а саобраћај на путу Чачак - Прањани једно време је био у прекиду због бујица које су прелазиле преко самог пута.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести