Русији сумњив раст извоза воћа и поврћа из Србије

БЕОГРАД: Русија је дала рок Србији да до 2. октобра достави тачне површине под засадима воћа и поврћа које се највише извозе у ту земљу, пише данашња „Политика“ и додаје је министар пољопривреде Бранислав Недимовић потврдио да такав захтев постоји и да ће ресорно министарство на време доставити тражене податке.
jabuke
Фото: pixabay.com

Како наводи београдски лист, разлог за тај потез је константан раст извоза пољопривредних производа из Србије због чега у Русији сумњају у реекспорт, односно да се роба увози из ЕУ и различитим малверзацијама транспортује на њихово тржиште, али са српским декларацијама. 

“Политика“ наводи да су јој то предочили представници фитосанитарне инспекције „Roseqhodnadzor“, који су недавно били у редовној контроли у Србији.

Чињеница је да наш извоз у Русију стално расте, што је код њих пробудило сумњу. Наш став је да је то последица све већих површина под засадима воћа и поврћа јер се и све више пољопривредника укључује у тај посао, рекао је министар Недимовић за „Политику“. 

Према његовим речима, Русија сада жели да добије званичне податке о пољопривредној производњи Србије, а када их буду имали на столу знаће поуздано на које извозне количине могу да рачунају у наредном периоду. 

Он, такође, не искључује могућност да је било махинација и да се део извозних резултата може приписати реекспорту.

Убеђени смо да реекспорт постоји због чега стално контролишемо извоз заједно са полицијом и царином. Недавно смо, рецимо, обавештени да је руска инспекција пронашла заражено воће из Србије. Међу тим испорукама била је и „пљосната“ бресква каква се уопште не узгаја у Србији, рекао је Недимовић.

Истовремено је најавио да ће ове недеље учествовати на седници мешовите комисије у Москви, где ће са руским министром пољопривреде Александром Ткачевим разговарати о свим питањима. 

Према подацима Министарства пољопривреде, од јануара до августа ове године, извоз поврћа из Србије у Русију био је већи 22 одсто у односу на исти период 2016, а воћа 10 одсто. 

Србија је у Русију, до јула, извезла пољопривредне производе за 211 милиона долара, што је 30 милиона више него прошле године, указује Политика.

Саговорник „Политике“, за којег лист наводи да је добро упућен у стање на тржишту, сматра да Русија вероватно циља на реекспорт јабука. 

Према званичним подацима, прошле године је из Србије извезено 220.000 тона тог воћа, а око 75 одсто сигурно је завршило на руском тржишту, што је драстично повећање у односу на 2006. годину када је Србија укупно извезла 35.000 тона јабука, додаје Политика. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести