Саковић: Кукуруз сада 19,5 динара, а пашће на око 14

Цена кукуруза од 19,5 динара највиша је у августу у протеклих осам година, али разлог за тај скок није несташица кукуруза на тржишту, већ смањена понуда и процене трговаца, изјавио је за „Дневник” Вукосав Саковић из „Жита Србије”.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, цена килограма кукуруза од 19,5 динара може се одржати најдуже још десетак дана, премда не би било изненађење да већ од понедељка падне на 14 динара.

– У последњих десетак дана кукуруз је на домаћем тржишту значајно поскупео. То се дешава с времена на време, када на тржишту остане мали број продаваца, и тада цену напросто диктира понуда, а она је смањена – рекао је он.

С бербом, која почиње за десетак дана, доћи ће до прилива рекордног рода и цене ће се вратити на уобичајени ниво, односно ускладиће се с оним на међународном тржишту.

– Цена за нови род кукуруза се већ и формирала. Објективно је да наши произвођачи током бербе могу очекивати цену од 120 евра за тону по средњем курсу, што је око 14 динара килограм – казао је он.

Додао је да ће даље кретање цена искључиво ће зависити пре свега од оних у Црноморском региону, а онда се на основу њих израчуна и цена кукуруза у Србији.

Саковић каже да се за кукуруз у свету очекује добра година, и да ће се светски род кретати око постигнутог рекорда, што ће бити слично прошлогодишњим резултатима.


Цена сунцокрета се крчка

Говорећи о жетви сунцокрета, која још није кренула у пуном обиму, Саковић је казао да, по ономе што је до сада пожњевено, постоје велике разлике у погледу приноса, али се очекује да род не буде лакши од три тоне по хектару.

Саковић каже да формирање цене тек следи.

– Произвођачи траже да килограм сунцокретовог зрна буде од 35 до 36 динара, трговци дају 32, а уљаре нису још изнеле понуду, премда ће, несумњиво, прерађивачи изаћи с аконтном ценом наредних дана – истакао је Саковић.


-То најављује стабилне цене, с благим растом. Цена коју ћемо имати у жетви током жетве може благо осцилирати, у зависности од тога коме је колико хитно да прода. А онда ће расти најмање да би покрила трошкове складиштења. Слично као прошле године – рекао је он.

Саковић је подсетио на то да је цена после почетних 14 динара килограм прошле године, преко 16, на крају стигла и до садашњих 19,5 динара.

– Те највише цене не можемо убрајати у уобичајене појаве јер је то закон локалног тржишта: понуда пада па цена скаче, али треба знати да се у тим тренуцима продају веома мале количине. Купци су тада они који немају залихе а имају потребе за кукурузом за сточну храну – закључује он.

По прегледу цене килограма кукуруза, који је објавила Продуктна берза, прошлонедељних 19,5 динара, без ПДВ-а, највиша је у овом периоду године од 2012. године, када је кукурузом половином августа трговано за 26 динара.

У Србији се с око милион хектара ове године године очекује род кукуруза од близу девет милиона тона, па би извоз могао бити и 3,5 милиона тона.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести