Слободан извоз житарица или откуп овогодишњег рода

БЕОГРАД: Чланови удружења у оснивању "Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије" предали су данас на писарници Министарства пољопривреде захтеве међу којима је најважнији да се дозволи извоз пшенице, или да држава откупи комплетан овогодишњи род по цени до 45 динара за килограм.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

Они су у Министарство уз захтеве донели велику корпу са пшеницом, сунцокретом и кукурузом да би показали надлежнима какав је резултат овогодишње суше на усеве.

Радослав Адамовић из Крчедина рекао је да ће суша и забрана извоза житарица довети пољопривреднике до пропасти и да су зато морали да реагују.

Он је наглашио да овој групацији, од око 2.000 пољопривредника из различитих делова Војводине, није намера да протестују и блокирају саобраћај, већ да покушају да реше проблеме у институцијама.

"Основни захтев је да се дозволи извоз. Ако се не дозволи, тражимо да држава откупи сву пшеницу од пољопривредника у Србији по цени од 45 динара са ПДВ-ом. Тражимо јетиније ђубриво. Ако је тржишна привреда, онда нека нам по тржишним ценама откупе нашу робу, ако не онда да нам се помогне за ђубриво, за нафту, јер имамо најскупљу нафту, најниже цене наших производа и најмање субвенције у Европи", нагласио је Адамовић.

Његов колега из Јаше Томића Вукашин Баћина истако је да су пољопривредници ове године први пут у историји предали пшеницу у силосе без цене.

"Још не постоји званична цена код откупљивача. Држава је увела забрану извоза наших призвода, самим тим је стала трговина пшеницом. Ми смо је покосили, предали је у туђа складишта и сада нит имамо цену нит имамо новац. За сада нема цене ни за складиштење, али је прошлих година било један одсто од вредности робе на месечном нивоу", рекао је Баћина.

Он је оценио да је суша готово преполовила род пшенице на око 4,5 тоне по хектару, а да остале пољопривредне културе изгледају још горе.

"Погледајте како су мале главе сунциокрета. Кукуруз је у још горој ситуацији, сигуран сам да се на много места у Банату неће ни скидати кукуруз, него ћемо га само истарупирати. Сунцокрете ће можда направити 20 одсто рода и то је све, јер смо прошле недеље седам-осам дана имали температуре преко 40 степени", упозорио је Баћина.

Он је изразио наду да ће надлежни из Министарства пољорпивреде одговорити на захтеве и додао да ће уколико се то не догоди, у суботу увече имати састанак на коме ће одлучити о даљим корацима.

Навео је да је "Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије" формирана на вајбер групи од пољопривредника који исто гледају на проблеме у тој делатности и да је за неколико дана окупила око 2.000 чланова.

Међу њиховиим захтевима је да се на свим бензинским станицама дозволи ослобађање дизела од акцизе на количине до 100 литара по хектару, повећају подстицаји у сточарству, заштите домаћи воћари и повртари од неконтролисаног увоза, директна давања од 300 евра по хектару и субвенција за ђубриво у минимално износу од 50 процената од цене ђубрива.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести